Dnevno potrebno 1.000 dobrovoljnih davalaca krvi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dnevno potrebno 1.000 dobrovoljnih davalaca krvi

  Srbija ima 3,31 odsto dobrovoljnih davalaca krvi. S tim procentom ne spada u vodeće zemlje u regionu, ali i ne kuburi sa dragocenom tečnošću. Ipak, da bi sve potrebe u našoj zemlji bile zadovoljene, potrebno je najmanje 1.000 davalaca dnevno.

  I dok su nekad dobrovoljni davaoci imali sve moguće privilegije, danas se svelo na to da ne plaćaju participaciju za pojedine preglede i da dobiju dva slobodna dana. Naravno, u državnim firmama, jer privatnici ne haju mnogo za humanitarnost.

   
  Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, prošle godine je prikupljeno 247.775 jedinica krvi. Od toga, Beograd i centralni region prikupili su 123.219, severni deo zemlje 75.648, a na jugu 41.997.

  Oko 75 odsto dobrovoljnih davalaca krvi čine muškarci,kaže Gordana Antuljevski, portparol Instituta. To je standard svuda u svetu jer žene mogu najviše tri puta godišnje da daju krv, dok muškarci mogu na svaka tri meseca. Samo studenti i đaci čine 23 odsto od ukupnog broja davalaca. Kako 85 odsto građana ima pozitivnu krvnu grupu, a ostatak negativnu, to je ujedno krv koja najčešće i nedostaje.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE