Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crnogorski kozmetičari glume dermatologe

    U crnogorskim kozmetičkim salonima moguće je dobiti gotovo sve usluge iz oblasti medicinske i estetske dermatologije laserom, lečiti akne ili bubuljice, alergije, ekceme, skidati malje, a kozmetičari se neretko odvaže pa propisuju i medicinsku terapiju.
     

     
    Iako u nadležnoj Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji tvrde da u kontrolama nisu naišli na takvu situaciju, dermatolozi savetuju građane na oprez.
     
    Predsjednik Udruženja dermatologa i venerologa dr Predrag Štilet kazao je za „Vijesti“ da je najveći problem neinformisanost građana.
     
    „Kada bismo napravili anketu i pitali ljude što rade dermatolozi, više od 70 odsto ne bi znalo i to je jedan od glavnih razloga zašto idu kozmetičaru, i obraćaju im se za pomoć iz oblasti dermatologije, a što isključivo spada u domen specijalnosti lekara“, kazao je on.
     
    „Kada bismo napravili anketu i pitali ljude što rade dermatolozi, više od 70 odsto ne bi znalo. Nakon toga, kozmetičari to iskorišćavaju na štetu pacijenta. Takvoj situaciji, kaže Štilet, doprinose i mediji, jer su puni reklama gde kozmetički saloni nude „sve i svašta“.
     
    „Iz Udruženja dermatologa do sada smo prelazili preko toga jer niko neće da se zamera, ali smo na poslednjem sastanku doneli odluku da uputimo dopis Ministarstvu zdravlja i informišemo ga sa svim onim što mi znamo, kao rezultat žalbi pacijenata“, rekao je Štilet.
     
    On je napomenuo da kozmetičari leče akne ili bubuljice, alergije, ekceme i druge bolesti, a čak i ordiniraju medicinsku terapiju u vidu antibiotika i drugih lekova.
     
    „Mnogi saloni rade zahvate iz oblasti estetske medicine, kao što su uklanjanje malja laserom, davanje filera u cilju popunjavanja bora i povećanja volumena usana, botoska, hemijskog pilinga, a to su stvari koje su nezamislive u normalnom svetu da se rade bez nadzora lekara“, upozorio je Štilet.
     
    Neophodno je informisati građane
     
    Pacijenti se od kožnih obolenja leče u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju propisane uslove u pogledu prostorija, kadra i opreme, za obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti – dermatologije.
     
    Iz inspekcije su savetovali građane koji imaju probleme sa kožom da se prvo jave u zdravstvenu ustanovu u cilju utvrđivanja – postavljanja dijagnoze kožnog oboljenja.
     
    „Ukoliko se radi o kožnom oboljenju, onda se ne treba obraćati kozmetičarima, koji ukoliko znaju za postavljenu dijagnozu, ne bi smeli primiti takve pacijente“, poručili su iz inspekcije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE