Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Malo vode, veći rizik za dobijanje dijebetesa

    Oni koji piju premalo vode imaju 28 odsto veći rizik od razvoja šećerne bolesti, pokazuje devetogodišnje istraživanje francuskog instituta INSERM sprovedeno na više od 3.000 ljudi.

    Oko 19 odsto ispitanika pilo je manje od pola litra vode, dok su ostali pili više od litra na dan. Nakon dve godine ispitivanja utvrđeno je da povećani šećer u krvi ima njih 565.202 kod kojih se razvio dijabetes tipa 2, a skoro polovina ovih slučajeva bila je iz grupe koja je pila manje vode.

    Iako su naučnici utvrdili da postoji povezanost između količine popijene vode i povećanog nivoa šećera, nisu otkrili koja je uzročno-posledična veza šećerne bolesti i pijenja vode.

    „Uračunali smo i težinu ispitanika, njihove životne navike i pušenje i alkohol, ali povezanost pijenja vode i dijabetesa ostala je stalna. Hormon vazopresin je možda karika koja nam nedostaje u razumevaju odnosa šećera u krvi i vode u organizmu. Taj antidiuretski hormon pomaže u regulaciji zadržavanja vode u telu. Ako smo dehidrirali, nivo vazopresina se povećava pa bubrezi čuvaju vodu. Tako je povećan nivo vazopresina koji je indikator za šećernu bolest“, izjavila je Lisa Bankir, autorka istraživanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE