Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Turneji“ nagrada na festivalu u Rusiji

    Film Gorana Markovića „Turneja“ dobio je nagradu za najbolji scenario na upravo završenom festivalu antiratnog filma u Rjazanju (Rusija), koji nosi ime poznatog reditelja Jurija Nazarova.

    „To je ozbiljan festival na kojem je u konkurenciji prikazano više od 30 filmova iz 15 zemalja“, rekao je danas Tanjugu Marković.

    On je podsetio da je „Turneja“, od premijere u jesen 2008. godine, učestvovala na blizu 40 festivala. „Samo u Rusiji je ovo treći ili četvrti festival. Izgleda da je ovo najbolja nagrada koju je dobio u poslednje vreme“.

    „Mi pravimo filmove na jednom malom jeziku, koji se inače ne čuje u svetu. Jedini način da se naš jezik čuje je zapravo preko filma“, istakao je Marković.

    Na drugoj strani, kako je napomenuo, mi nemamo nikakvo bioskopsko tržište i naši se filmovi prikazuju nedelju-dve pred malim brojem gledalaca, a festivali su prilika da ih vidi veliki broj ljudi u svetu.

    Poznati autor je ocenio da mi teško možemo da napravimo film koji će imati veliku distribuciju na redovnom bioskopskom repertoaru u inostranstvu.

    „Kao što je poznato, velike nacije su arogantne- Amerikanci ili Francuzi neće da slušaju drugi jezik, neće da gledaju filmove koji nisu njihovi. Zato je ovo mnoštvo festivala vrlo važno, ne samo za prestiž ili lični uspeh, nego za prisustvo naše kulture u svetu“, istakao je on.

    Marković privodi kraju pripreme za snimanje svog novog filma „Falsifikator“.

    „Još čekamo rezultate konkursa u nekoliko zemalja sa kojima nameravamo da napravimo koprodukciju“, rekao je on pominjući Sloveniju, Hrvatsku i Francusku.

    „Ukoliko rezultati budu pozitivni, a to ćemo znati uskoro, počinjemo da snimamo početkom novembra“, najavio je Marković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE