Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li nam preti globalna nestašica hard diskova?

    Ukoliko planirate da kupite novi hard disk, učinite to odmah jer stručnjaci upozoravaju da će svetom zavladati nestašica ove komponente. Naime, nedavne poplave u Tajlandu gotovo su u potpunosti zaustavile proizvodnju novih diskova dva najveća proizvođača na svetu, kompanijai „Seagate Technology“ i „Western Digital“.
     
    Predsednik uprave „Western Digital“-a Džon Kojn upozorio je juče kako njegova kompanija ima velikih problema s održavanjem proizvodnje u ovoj zemlji, a trenutno su morali da narede i potpuni prekid svih svojih operacija zbog najveće poplave u poslednjih pola veka.
     
    Zbog predviđanja da bi uskoro moglo doći do nestašice hard diskova na tržištu, deonice „Seagate“-a skočile su za čak 27 odsto.
     
    Uprkos tome što deo stručnjaka ipak smiruje strasti i tvrdi da je još prerano za bilo kakva definitivna predviđanja, drugi tvrde da bi se ukupna svetska proizvodnja hard diskova mogla smanjiti za čak trećinu, odnosno za više od 50 miliona komada samo u zadnjem kvartalu ove godine.
     
    Predsednik upravekompanije“ Apple“ Tim Kuk izrazio je zabrinutost da će nestašica ostaviti traga i na prihodima njegove kompanije, budući da je vrlo izgledno da će morati da smanje proizvodnju svojih računara.
     
    Na kraju, manji deo stručnjaka tvrdi da je ovo izvrsna prilika da se na tržištu napokon etabliraju proizvođači diskova baziranih na flash memoriji, za koje ionako mnogi smatraju da su budućnost arhiviranja podataka, budući da su klasični hard diskovi ostali jedina komponenta u računaru koja ima pokretne delove, što automatski znači i veću sklonost kvarovima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE