Stanković: Mladi da usvajaju zdrave stilove života

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stanković: Mladi da usvajaju zdrave stilove života

  Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković apelovao je danas na mlade da usvoje zdrave stilove života i istakao da je briga o zdravlju adolescenata konstantan izazov za državu.

  Na javnom slušanju Radne grupe za prava deteta u Skupštini Srbije Stanković je rekao da je država aktivno uključena u brigu o zdravlju adolescenata i da, iako je to prevashodno zadatak Ministarstva zdravlja, u to treba da se uključe i ministarstva rada i socijalne politike, omladine i sporta, kao i nauke i prosvete.

  On je naveo da podaci Republičkog zavoda za statistiku iz 2000. godine govore da adolescenti čine 19 odsto ukupnog stanovništva Srbije i dodao da se u zemlji od 1991. godine do danas beleži negativan prirodni priraštaj.

  Predsednica Radne grupe za prava deteta i Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je istakla da je važno uključiti adolescente u proces usvajanja odluka koje se njih tiču.

  Od 2002. godine učinjen je veliki napredak u integrisanju mladih u brigu o njihovom zdravlju, a osnažena je i uloga zdravstvenog sistema po pitanju poverljivosti i privatnosti, rekla je Đukić Dejanović i dodala da je unapređena nacionalna politika u koju su ugrađeni mnogi međunarodni propisi u oblasti zdravlja mladih.

  Dvočasovno javno slušanje “Zdravstvena zaštita adolescenata – u svetlu novih zakonskih odredbi” održano je danas u Skupštini Srbije, a sem Skupštine Srbije i Ministarstva zdravlja prisustvovali su i predstavnici UNICEF i medicinski stručnjaci.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE