Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biohemijske analize o trošku države samo jednom godišnje

    U zdravstvenom sistemu Srbije, izgleda, počinje štednja na svim frontovima. Posle pooštravanja režima izdavanja sedativa, na red su došle – biohemijske analize, pa će krv o trošku osiguranja ubuduće moći da se analizira jednom godišnje. To ograničenje važi samo za one koji bi hteli da prekontrolišu, recimo, holesterol ili trigliceride.
     
    Izmena pravila se i ovoga puta pravda siromašnom zdravstvenom kasom. Za svakog od 6.786.333 osiguranika Srbija ove godine, od doprinosa, ima tek po 270 evra za lečenje. To je višestruko manje nego u bilo kojoj zemlji u okruženju.
     
    – Ima jako skupih analiza koje se vrlo često neracionalno rade, i zdravstvena kasa ne može sve to da pokrije – kaže dr Nevenka Dimitrijević iz Saveta za reformu primarne zdravstvene zaštite. – Pacijenti više neće moći da dobiju uput za biohemiju, ako za to ne postoji medicinski razlog.
     
    U okviru sistematskog pregleda analiza krvi će se o trošku osiguranja raditi jednom godišnje, a ko bez ikakve potrebe želi češće da se kontroliše, moraće sam to da plati.
     
    Iako analize krvi pacijenti ne smatraju za ”veliku stvar”, pa mnogi, naročito stariji, prema rečima lekara, maltene svakog meseca dolaze po uput, prošle godine je za biohemiju potrošeno čak 11,87 milijardi dinara! Prema podacima RFZO, samo u ovoj oblasti, pruženo je više od 80 miliona usluga! Na biohemijskim analizama u domovima zdravlja bilo je više od dva miliona građana, a u bolnicama još 1,3 miliona. U zavodima za javno zdravlje analizirano više od pola miliona ljudi.
     
    Nema podataka koliko se analiza uradi u privatnim laboratorijama u Srbiji, kojih ima više desetina. Biohemija pojedinačno nije skupa. Recimo određivanje triglicerida u krvi kod privatnika košta 145 dinara, ili svega 35 dinara više nego što državne laboratorije za istu analizu dobiju iz kase RFZO. Ali, kada se privatno radi iole ozbiljnija analiza krvi trošak bude i po četiri-pet hiljada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE