Svet sve više podložan zarazama koje se prenose hranom

Svet je postao osetljiviji na pojavu bolesti koje se prenose hranom usled rasta svetske trgovinske razmene, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

U saopštenju se navodi da istraživanje pojava tih bolesti postaje sve teže, budući da hrana može da sadrži sastojke iz celog sveta i transportuje se kroz složen globalni sistem dostave, prenela je agencija AFP.

„Izbijanje bolesti koje se prenose hranom postalo je velika pretnja u svetu koji je povezan ogromnim obimom međunarodne trgovine i putovanja“, izjavila je generalna direktorka SZO Margaret Čen na konferenciji u Singapuru, o povećanju spremnosti da se odgovori na pretnje svetskom zdravlju.

„Pretnje su velike i često se šire na geografskim prostorima koji obuhvataju više zemalja“, navela je Čen, dodavši da je pred vladama širom sveta izazov kako da „smanje posledice bolesti koje se prenose hranom po zdravlje ljudi i ekonomiju“.

Ona je spomenula ovogodišnju epidemiju izazvanu novim oblikom bakterije „ešerihije koli“, kojom je bilo zaraženo 4.000 ljudi i koja je odnela 51 život u Evropi, dok su mnogi poljoprivrednici koji gaje povrće pretrpeli ogromne gubitke.

Evropski poljoprivredni proizvodi, kao što su paradajz, zelena salata, tikvice i slatka paprika, bili su povučeni sa tržišta od kraja maja do kraja juna usled pojave bolesti, a u Rusiji je jedno vreme bio zabranjen uvoz povrća iz Evropske unije.

EU je za pojavu epidemije okrivila seme piskavice uvezeno iz Egipta, iako je Kairo negirao odgovornost.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE