Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvorena pametna i ekološka fakultetska zgrada u Sremskim Karlovcima

    Nova „pametna“ zgrada Fakulteta za menadžment (FAM), vredna dva i po miliona evra i koja ispunjava najviše ekološke standarde, otvorena je juče u Sremskim Karlovcima.

    Osnivačica FAM-a Radmila Ristić istakla je tom prilikom da je zgrada ekološki održiva jer za grejanje i hlađenje koristi
    obnovljivi izvor energije, odnosno podzemne vodne resurse uz upotrebu toplotnih pumpi.

    Ona je dodala da su prilikom izgradnje poštovane evropske direktive koje se odnose na energetsku efikasnost i smanjenje emisije štetnih gasova u atmosferu, odnosno očuvanje životne sredine.

    Prema njenim rečima, zgrada zadovoljava sve kriterijume za dobijanje „energetskog pasoša“, koji će se uskoro početi dodeljivati u Srbiji, a poseduje i sve sertifikate koji su potrebni za dobijanje licence „zelene zgrade“.

    Ristićeva je objasnila da je reč o „pametnoj zgradi“, jer se njome upravlja i kontrolišu svi resursi iz jedne kontrolne sobe. Na taj način se upravlja grejanjem, hlađenjem, ventilacijom, zaštitom od sunčevog zračenja, računarskim mrežama i zalivanjem zelenih površina.

    Nova zgrada FAM-a smeštena je u parku i ima 2.800 kvadratnih metara. Ima dva velika amfiteatra, osam učionica, kompjutersku učionicu, studio za snimanje televizijskih emisija i laboratorije za montažu slike i zvuka.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE