Alarmantan broj obolelih od raka u Srbiji

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Alarmantan broj obolelih od raka u Srbiji

  Broj obolelih od karcinoma u Srbiji je alarmantan, godišnje 2.400 osoba umre od raka debelog creva, a 1.700 do 1.800 je novoregistrovanih žena obolelih od kancera dojke, upozorio je danas ministar zdravlja u Vladi Srbije Zoran Stanković.
   
  To je 15 odsto više muškaraca i 19 odsto više žena u odnosu na druge razvijene zemlje i zato Ministarstvo zdravlja preduzima aktivnosti da se ta cifra svede na “razumnu meru”, rekao je Stanković na otvaranju konferencije “Podrška uvođenju programa za rano otkrivanje raka u Srbiji”.

  On je istakao da veruje u zdravstvo Srbije i da će primenom projekta koji omogućava ranu dijagnozu raka dojke, grlića materice i debelog creva, biti smanjena smrtnost od malignih bolesti i poboljšano zdravlje stanovnika Srbije.

  Ministarstvo zdravlja projekat sprovodi u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, koja će za te svrhe izdvojiti 6,6 miliona evra. Šef Delegacije EU Vensan Dežer rekao je da će ta sredstva biti upotrebljena za kupovinu 20 mamografa, 48 mikroskopa i 15 uređaja za kolonoskopiju. “Ali, oprema ne može sve da reši, potrebno je podići svest stanovništva za ranom detekcijom bolesti”, naglasio je on.

  Dežer je ukazao i na veliku ulogu medija u podizanju svesti građana da je potrebno provesti ranu detekciju raka, jer je Srbija, nažalost, u vrhu liste po broju obolelih od raka debelog creva, dojke i grlića materice.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE