Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brokoli za antikancerogeni efekat

    Sve je više dokaza da začinjena hrana koja sadrži enzim mirozinazu, u kombinaciji s brokolijem, pojačava antikarcinogeni učinak ovog visokovrednovanog povrća. Što više začinimo brokoli, s raznim začinima poput rena ili vasabija, učinak brokolija će biti veći.
     
    U velikom broju slučajeva, dugom termičkom obradom u vodi uništimo benefite brokolija, a dovoljno je samo nekoliko minuta termičke obrade na laganoj pari da bismo u punom opsegu očuvali njegove visokovredne sastojke.
     
    No, istraživanje sprovedeno u časopisu British Journal of Nutrition je pokazalo da čak i kad je brokoli prekuvan, njegove pozitivne zdravstvene učinke uveliko možemo očuvati ukoliko je kombinujemo s hranom koja sadrži enzim mirozinazu (rotkva, kupus) .To je enzim koji je neophodan u sintezi sulforafana, sastojaka iz povrća koji imaju antikarcinogeni učinak.
     
    Ukoliko je prisutna mirozinaza u hrani, sulforafan se brzo oslobađa i apsorbuje u tankom crevu i već za 30 minuta možemo zabeležiti njegovu bioaktivnost. Inače, prethodna istraživanja su otkrila da bakterije creva oslobađaju sulforafan u nižim delovima gastrointestinalnog sistema (debelo crevo), gde apsorpcija teče puno sporije nego u tankom crevu.
     
    Naučnici na kraju zaključuju da tek 3 do 5 obroka brokolija nedeljno osigurava antikarcinogeni efekat. No, ne zaboravite ga dodatno kombinovati s drugim namirnicama kako bi taj učinak bio još veći.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE