Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sremski Karlovci postaju grad

    Sremski Karlovci postaće prva opština u Srbiji koja će sa manje od 100.000 stanovnika dobiti status grada. Naselje od jedva 10.000 stanovnika dobiće status grada zbog kulturno-istorijskog značaja na proleće 2012. godine, a procedura je već pokrenuta, i to uz podršku republičkih vlasti. Karlovačka vlast očekuje nakon dobijanja statusa grada veće prihode koji su neophodni kako bi se to istorijsko mesto očuvalo.
     
    Inicijativa da Sremski Karlovci dobiju poseban status zbog kulturno-istorijskog značaja će narednih meseci konačno biti realizovana jer su predstavnici opštinske vlasti dobili podršku republike da zatraže status grada. U Beogradu je nedavno održan sastanak na kojem je dogovoreno da pre narednih izbora, ovoga proleća, ministarstvo, a nakon toga i Skupština Srbije izglasaju ovaj predlog.
     
    – Pričali smo o tome s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejnović i predstavnicima republičke vlade. Podršku nam je dao i ministar kulture Predrag Marković, koji je rekao da treba da dobijemo status grada ne zbog veličine i broja stanovnika, već zbog načina na koji Karlovčani čuvaju nasleđe naše istorije – kaže predsednik opštine Milenko Filipović. On objašnjava da je dobijanje statusa grada moguće na osnovu člana Zakona o lokalnoj samoupravi, koji predviđa da se ovaj status može dodeliti naselju od posebnog kulturno-istorijskog značaja, što Sremski Karlovci i jesu.
     
    Formalno, sada je u toku pisanje dokumenta koji će usvojiti Skupština opštine i koji će potom biti poslat u Beograd.
     
    – Navešćemo važne institucije i objekte od nacionalnog značaja koji se nalaze u Karlovcima, sada i odranije, sastavićemo pregled važnih događaja iz nacionalne istorije koji su se ovde dogodili i uz druge informacije, pošto Skupština opštine usvoji taj akt, prosledićemo ga ministarstvu kulture. Potom se očekuje odluka Vlade i Skupštine Srbije i već do narednih izbora dobijanje statusa grada jer ne vidimo nijedan razlog da neka politička partija ima nešto protiv ovog predloga – priča Filipović.

    Ono što Karlovčani očekuju od statusa grada nije samo zvanje već su to i veći prihodi neophodni za očuvanje kulturne baštine. Osim toga, korist bi trebalo da imaju i Novi Sad, Inđija kao i okolne opštine i naselja.

    – Ovo nije utakmica između Novog Sada i Sremskih Karlovaca ili Inđije i Sremskih Karlovaca. Mi nismo jedni drugima konkurencija, već treba jedni drugima da pomažemo. Eto, ako se pogleda turistička ponuda Novog Sada, ona uglavnom obuhvata objekte u Sremu, i to u velikoj meri na prostoru opštine Karlovci, a s druge strane, najveći broj Karlovčana radi u Novom Sadu – navodi Filipović.
     
    U Karlovcima kažu da dobijenjem statusa grada očekuju da će dobiti i mogućnost da formiraju službu komunalne policije, koja bi imala značajnu ulogu u brizi i kontroli očuvanja naselja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE