NBS u plusu 34 milijarde dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NBS u plusu 34 milijarde dinara

  Narodna banka Srbije je u 2015. godini imala dobitak nakon oporezivanja od oko 34,3 milijarde dinara.

  Dobitak u 2014. godini iznosio je 80,7 milijardi dinara, a u 2013. godini je centralna banka imala gubitak do 43,6 milijarde dinara, objavila je NBS u godišnjem izveštaju o rezultatima rada i poslovanju.

  Najznačajniji prihodi i rashodi u NBS u 2015. bili su po osnovu kamata, odnosno prihodi po tom osnovu iznosili su 12,3 milijardi dinara, rashodi 6,8 milijarde dinara.

  Neto prihod po osnovu kamata iznosio je 5,5 milijardi dinara, što je za 6,5 milijardi više nego u 2014. Prihod po osnovu naknada i provizija iznosio je četiri milijarde, dok je prihod od poslovanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca bio 5,2 milijarde dinara.

  Rashodi NBS za isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih bili su 4,4 milijarde dinara. Neto prihod NBS u prošloj godini po osnovu kursnih razlika i efekata ugovorene valutne klauzule iznosio je 37 milijardi dinara.

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je u godišnjem izveštaju centralne banke navela da je NBS “u godini prepunoj izazova iz međunarodnog okruženja” obezbedila stabilnost cena i finansijskog sistema, kao i relativnu stabilnost deviznog kursa.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE