Svetska recesija zbog Bregzita? Malo verovatno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Svetska recesija zbog Bregzita? Malo verovatno

  Nova svetska recesija malo je verovatna uprkos jakim turbulencijama koje je izazvao Bregzit, rekla je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard.

  Ta odluka tebalo bi i da podstakne Evropsku uniju ka većoj transparentnosti pošto je britansko glasanje za izlazak iz EU pokazalo i određeno “razočaranje” građana sa Unijom, rekla je Lagard u intervjuu za Frans pres.

  Odgovarajući na pitanje o uticaju glasanja Britanaca za izlazak njihove zemlje iz EU Lagard je rekla da je “to sada jedno od glavnih izvora rizika, ali ne misli da je svetska recesija vrlo moguća”.

  Prvi efekti tog glasanja osetiće se pre svega u Velikoj Britaniji, sa posledicama u zemljama evrozone, rekla je šefica MMF i pozvala Britance i Evropljane da se što pre dogovore o datumu odvajanje da bi se “smanjile neizvesnosti”.

  “Ključna reč u ovom pitanju Bregzita je neizvesnost i što duže traje ta neizvesnost to će biti veći rizik”, rekla je Lagard koja je upravo počela drugi petogodišnji mandat na čelu MMF.

  Uprkos ekonomskoj neizvesnosti, generalna direktorka MMF je pokazala određen optimizam i rekla da bi paradoksalno Bregzit mogao da bude katalizator koji će navesti zemlje EU da prodube svoju ekonomsku integraciju.

  Lagard je rekla da MMF treba da pomogne “gubitnicima” globalizacije, ali i da nastavi da igra “zlog” čuvara budžetske discipline.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE