Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Energetski pasoši za objekte obavezni od 30. septembra 2012.

    Svi objekti u Srbiji će od 30. septembra 2012. godine morati da imaju „energetske pasoše“ i tim poslom će se baviti oko 5.000 licenciranih stručnjaka, izjavio je danas predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac.
     
    „Cilj je da se približimo Evropi, koja je usvojila direktive koje predviđaju da do 2018. godine svi glavni objekti imaju nultu potrošnju energije, kao i da koriste isključivo energiju iz obnovljivih izvora“, naglasio je on.
     
    Na seminaru o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu, u Inženjerskoj komori Srbije , Šumarac je rekao da će do 2012. biti obučavani inženjeri i da će lokalne samouprave morati da donesu odgovarajuća akta.
     
    Šumarac je kazao da i banke treba da se uključe u taj poduhvat tako što će uz garancije države i lokalnih samouprava odobravati građanima kredite za oblaganje objekata savremenim materijalima, u cilju što većeg smanjivanja potrošnje energije.
     
    „Energetski pasoš“ zgrade sadržaće opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke, kao i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta.
     
    Šumarac je rekao da će od toga veliku korist imati građevinska industrija Srbije i da će biti otvorena nova radna mesta.
     
    Na seminaru je predstavljena kompanija „Knauf Insulation“, Pravilnik o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE