Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija više ne finasira operacije srca u Turskoj

    Pacijenti iz Srbije više neće moći da idu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Tursku na operacije srca. Po pisanju Blica, razlog je uvođenje jedinstvene liste čekanja za kardiovaskularne bolesti, na kojoj je oko 400 pacijenata koji će biti operisani do kraja godine.

    Lečenje u inostranstvu ipak nije ukinuto za one pacijente koji zdravstvenu uslugu ne mogu da dobiju u srpskim bolnicama. Oni će i dalje biti upućivani u Ženevu o trošku osiguranja. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kažu da ugovor sa „Adžibademom“ nikada nije raskinut, već da sa ovom turskom bolnicom imaju potpisan protokol o saradnji koji nikad ne zastareva.

    – Za sada nećemo slati pacijente u Tursku jer nema puno ljudi na listi čekanja. Ali ukoliko se ponovo za to ukažu potrebe, sigurno je da ćemo ih upućivati na operacije u Istanbul – objašnjava za Blic Sanja Mirosavljević iz RFZO.
    Do sada je u Turskoj operisano oko 200 pacijenata, a poslednja grupa bila je upućena početkom aprila.

    Oni koji su na jedinstvenoj listi na red za operaciju stići će do februara. Najveći deo pacijenata sa liste biće raspoređen u dve zdravstvene ustanove i biće operisani u naredna četiri meseca. Za Klinički centar Srbije opredelilo se oko 300 pacijenata, dok će oko 60 njih biti operisano u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Preostali će biti raspoređeni i na VMA.

    Još 1.100 osoba nalazi se na lokalnim listama jer su odlučili da intervenciju čekaju tamo gde su se i prijavili, tako da zdravstveni sistem Srbije više ne snosi odgovornost za te ljude.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE