Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Radikalne operacije za siromašne

    Starije, siromašne i žene hispanoameričkog porekla u Kaliforniji su pod većim rizikom da se nad njima obavi nepotrebno radikalna operacija raka dojke nego ostale pacijentkinje, iako stručnjaci već godinama apeluju za „nežniji pristup“ kod tih operacija, upozoravaju istraživači s kalifornijskog Univerziteta Loma Linda.


    Oni su utvrdili da su kod više od trećine od oko 18.000 žena, nad kojima je obavljena mastektomija u ranoj fazi raka dojke, odstranjeni i pazušni limfni čvorovi, iako rak nije metastazirao, izveštava Rojters.

    Takav zahvat je najčešće obavljen nad ženama nižeg socioekonomskog statusa, starijima ili hispanoamneričkog porekla, ističe Šeron Lam, grudni hirurg koja je učestvovala u pomenutom istraživanju.

    Još 2005. godine u SAD su, inače, izdate smernice kojima se preporučuje da se prilikom mastektomije poštedi većina limfnih čvorova, da bi se izbegli kasniji neželjeni efekti kao što su bol, oticanje ili utrnulost.

    I Američko udruženje za kliničku onkologiju od sredine prošle decenije apeluje na hirurge da razmotre vađenje samo limfnih čvorova najbližih tumoru, kako bi se proverilo da se bolest nije proširila izvan dojke.

    Pa čak i kad je tumor metastazirao, ukazuje jedna ovogodišnja studija, uklanjanjem limfnih čvorova se ne produžava život pacijentkinja, ukoliko su podvrgnute hemoterapiji i zračenju.

    Manji hirurški zahvat nije skuplji od radikalnog, ali zahteva veću koordinaciju između različitih odeljenja, što predstavlja dodatnu „gnjavažu“, koju izgleda mnogi kalifornijski hirurzi radije zaobilaze, a pacijentkinje nisu dovoljno informisane šta je za njih bolje, objašnjava Lamova.

    Ðan Vong, s Univerziteta Istočne Karoline, napominje da rezultati ovog istraživanja navode na neprijatno pitanje, da li selektivan odnos prema pacijentkinjama obolelim od raka dojke bazira na visini njihovog zdravstvenog osiguranja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE