Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Edukacija o lečenju hemofilije

    Srpska lekarska grupa za hemofiliju organizovala je u Kragujevcu prvi u nizu sastanaka koji imaju za cilj da omoguće isti kvalitet lečenja osoba sa hemofilijom u svim delovima Srbije.
     
    Programom „Sveobuhvatno zbrinjavanje osoba sa hemofilijom“ koji se sastoji od predavanja i radionica biće obuhvaćeno preko 500 lekara i medicinskog osoblja iz cele Srbije, a u narednih nekoliko meseci održaće se u još šest gradova u Srbiji – Somboru, Smederevu, Nišu, Čačku, Šapcu i Vršcu.

    Ovakvi sastanci se prvi put organizuju u našoj zemlji i akreditovani su od strane Zdravstvenog saveta Srbije kao kontinuirana medicinska edukacija, saopštila je danas Srpska lekarska grupa za hemofiliju.

    Serija sastanaka namenjena je lekarima (specijalistima interne medicine, pedijatrije, transfuzologije, fizijatrije, ortopedije), stomatolozima, biohemičarima, farmaceutima, medicinskim sestrama, zdravstvenim tehničarima i fizioterapeutima koji se ne sreću često sa obolelima od hemofilije, ali i samim pacijentima i njihovim porodicama.

    Stvaranjem mreže kontakata među lekarima biće poboljšana zdravstvena zaštita osoba sa hemofilijom – pacijenati će biti zbrinuti na isti način, bez obzira na to gde žive.

    Medicinskim radnicima dostupan je i veb sajt www.doktorizahemofiliju.com, koji će im omogućiti lakše informisanje i bržu komunikaciju.

    Hemofilija je retka bolest – nasledni poremećaj, koji dovodi do produženog krvarenja, a manifestuje se spontanim krvarenjima u zglobove, mišiće i unutrašnje organe. Osobe koje boluju od hemofilije krvare duže nego zdrave osobe, jer se u njihovoj krvi ne nalazi dovoljna količina određenog faktora koagulacije – faktor zgrušavanja krvi.

    U Srbiji oko 500 ljudi boluje od hemofilije, za čije lečenje je neophodan tim stručnjaka – hematolozi, pedijatri, ortopedi, stomatolozi, fizijatri, jer ako se ne ispoštuju svi principi koje nalaže savremena medicina može se desiti da obolele osobe već u ranim 20-tim godinama postanu vezani za invalidska kolica i sa potrebom za ortopedskim intervencijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE