Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Cvekla za bolje sportske rezultate

    Prema istraživanju objavljenom u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise konzumiranje soka od cvekle može pomoći profesionalnim biciklistima u svladavanju napora i postizanju veće brzine tokom takmičenja.

    Istraživanje je sprovedeno na devet biciklista koji su pre svake etape od 4 km i 16.1 km dobijali pola litre običnog soka od cvekle i soka kom su uklonjeni nitrati, a koji su njegovi ključni sastojci. Rezultati su pokazali da su biciklisti, kada su pili obični sok od cvekle, imali veću snagu, uz isti nivo napora, te su bili brži jer su njihovi mišići i kardiovaskularni sistem bili uspešniji.

    Kao što je poznato, sok od cvekle je prirodni izvor nitrata, sastojaka za koje se smatra da utiču na kondiciju sportista. Naime, nitrati obavljaju važne fiziološke funkcije: šire krvne sudove i snižavaju krvni pritisak, a isto tako, smanjuju količinu kiseonika koju mišići zatevaju tokom telesne aktivnosti. Sve zajedno značajno utiče na poboljšanje telesne sposobnosti i kondicije, bilo pri manjim ili većim naporima.

    Stoga ovo prvo takvo istraživanje otkriva nove primene soka ovog već odavno dokazanog zdravog povrća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE