
Uzgoj pčela na krovovima hotela – novi trend u SAD
Dva američka kuvara podigla su trend nabavke lokalno proizvedene hrane doslovce na novi nivo – 10 spratova iznad svog restorana. Tamo drže tri košnice i proizvode med za jela koja nude na svom jelovniku.
Visoko na krovu hotela Fairmont u Washingtonu, dvojica profesionalnih kuvara brinu se za pčele. Zamenik šefa kuhinje Ian Bens i poslastičar Aron Weber želeli su pri ruci imati svež, lokalno proizveden med koji bi mogli svakodnevno koristiti u jelima na jelovniku njihovog hotelskog restorana. U tu svrhu su, pre dve godine, postavili tri košnice na krovu hotela.
Procenjuju da se, u vreme najveće proizvodnje nektara, od maja do jula, u svakoj od njihovih košnica nastani između 60 i 90 hiljada pčela. Svaka košnica sastoji se od nekoliko drvenih kutija naslaganih jedna na drugu. U svakoj kutiji nalazi se deset pravougaonih okvira u kojima pčele grade saće, a pčela kraljica koristi saće za pohranjivanje jajašca i polena. Kako svako saće ispune medom, pčele ih zapečate voskom i nastave se kretati prema vrhu košnice, puneći pritom preostala saća. Ian Bens kaže da se počeo baviti pčelarstvom iz više razloga:
„Jako je dobro za okolinu, a to je i prilika da se donekle vratimo prirodi. I Aaron i ja volimo posmatrati proces dobijanja hrane, vratiti se – da tako kažem – njenim temeljima. Med je jedan od najosnovnijih i prvih sastojaka u istoriji kuvanja.“
Otprilike svaki mesec kasnog proeća i leta, Ian i Aaron ‘ubiraju’ med, odnosno uklanjaju ‘zapečaćene’ okvire punjene medom. Medom ispunjena saća tada prazne u kuhinji njihovog restorana. Prvo uklanjaju tanki sloj voska kojim je obložen med, a koji kasnije koriste za stvaranje prirodnih kozmetičkih proizvoda za kožu, kao što je balzam za usne, mleko za sunčanje ili kremu za lice – proizvode koji su na raspolaganju gostima hotela. Aaron Weber uzima pripremljene okvire i stavlja ih, dva po dva, u stroj za vađenje meda. Takva metoda pomaže održati samo saće netaknutim, tako da ga pčele mogu ponovno koristiti.
Ovog popodneva ekstrakcijom su dobili 22 kile svežeg meda, koji odmah mogu koristiti u svom jelovniku. Danas će ga poslužiti u kombinaciji sa sirom, kao i sa sladoledom, za desert. A poslužuju ga i u svom originalnom koktelu od limunovog soka i votke s ukusom vanile.
Otkad su Ian Bens i Aaron Weber započeli sa urbanim pčelarstvom, mnogi američki i svetski hoteli imaju danas košnice, kao zdravu i ekološki održivu alternativu. Ian i Aaron ove su sezone na hotelskom krovu uzgojili 45 kilograma meda. A u godinama koje dolaze, očekuju da će ga dobijati u sve većim količinama.