Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stigle uvozne vakcine protiv gripa

    Srbija će se i ove sezone, dve godine posle svečanog otvaranja renoviranog pogona u ”Torlaku”, u koji je država investirala 2,7 miliona evra, štititi od gripa uvoznom vakcinom.
     

    Od ”Sanofi Pastera” kupljeno je 394.000 doza vakcine, u pojedinačnim i višedoznim pakovanjima, za zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva o trošku osiguranja, vojske i policije.

    Dr Branislav Lazić, direktor Instituta, kaže za ”Novosti” da je prvih 190.000 doza već stiglo u Srbiju. Uzorci su, kako je to zakonom predviđeno, predati na testiranje Agenciji za lekove i medicinska sredstva, gde se proveravaju kvalitet, bezbednost i efikasnost vakcine. Prema saznanjima ”Novosti”, jedna doza uvozne vakcine košta oko tri evra.

    Drugu tranšu od 180.000 doza očekujemo krajem ove ili najkasnije početkom sledeće nedelje, kaže dr Lazić. Ugovorom sa ”Sanofi Pasterom” ostavljena je mogućnost da u slučaju potrebe kupimo još dodatnih doza, jer smo prošle godine u dva navrata dokupljivali vakcine i ”stigli” do ukupno 394.000 doza.

    Već pristigle doze smeštene su u hladnjačama ”Torlaka” i tu će ostati do dobijanja atesta i naloga Ministarstva zdravlja da prema planu Instituta za javno zdravlje ”Dr Milan Jovanović Batut” počne distribucija do regionalnih zavoda, a onda i do domova zdravlja.

    U sastav vakcine uvršteni su tipovi virusa gripa za koje se očekuje da će biti dominantni u cirkulaciji, a to su tip A kalifornija (H1N1), tzv. svinjski, tip A – pert (H3N2) i tip B – brizbejn, objašnjava dr Goranka Lončarević, šef Odseka za imunizaciju u Institutu ”Batut”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE