Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji deficit fizioterapeuta

    U Beogradu, Novom Sadu i Nišu danas se obeležava Međunarodni dan fizioterapeuta, pod sloganom „Pokretom do zdravlja“.


     Povodom toga biće održana predavanja u Domu za decu „Dragutin Filipović-Jusa u Beogradu, kao i u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Novom Sadu i u vrtiću „Plavi čuperak“ u Nišu.

    U ovim gradovima, delegacije Društva fizioterapeuta Srbije danas će direktorima pomenutih ustanova uručiti poklone, kao što su, lopte, strunjače, valjci za vežbanje, s ciljem da skrenu pažnju na značaj i neophodnost zdravog odnosa prema rehabilitaciji u svim kategorijama stanovništva.

    Ljiljana Katunac, kao predsednik Društva fizioterapeuta Srbije skreće pažnju da su fizioterapeuti u Srbiji 8. septembar dočekali bez Zakona o fizioterapeutskoj praksi, koji bi obezbedio veći broj radnih mesta i uredio polje rada fizioterapeuta.
    Broj registrovanih fizioterapeuta u Srbiji je 3.163, što je nedovoljno, s obzirom na to da ustanove koje se bave brigom o deci i odraslima ometenim u razvoju imaju mali broj fizioterapeuta ili ih uopšte nemaju.

    „Javnost, takođe, mora da zna da su veoma retki sportski klubovi u kojima treniraju deca, koji imaju fizioterapeute, a taj zabrinjavajući podatak ukazuje na potrebu za angažovanjem većeg broja fizioterapeuta u službi prevencije i edukacije stanovništva jer se povrede naše najmlađe populacije mogu prevenirati pravovremenom akcijom za to edukovanih stručnjaka – fizioterapeuta“, kaže Katunac.

    U više od 100 zemalja sveta, Međunarodni dan fizioteraputa, 8. septembar, obeležava se od 1951. godine, kako bi se skrenula pažnja javnosti na rad fizioterapeuta koji je veoma važan i koji doprinosi zdravlju ljudi, njihove mobilnosti i nezavisnosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE