Kukuruz bogat vitaminom C
Kukuruz je bogat skrobom, celulozom, vitaminom C, kao i vitaminom A, ali on iščezava tokom kuvanja i pečenja
Kukuruz je u Evropu došao iz Južne Amerike sa španskim osvajačima i postao neizostavni deo ishrane stanovnika Starog kontinenta. U ukupnoj proizvodnji žitarica, na drugom je mestu, odmah iza pirinča, ali ispred pšenice.
Bogat je skrobom, celulozom, vitaminom C, kao i vitaminom A, ali on iščezava tokom kuvanja i pečenja. Nutricionisti preporučuju kukuruz u konzervi, jer na taj način ne gubi dragocene vitamine i minerale već naprotiv povećava se nivo antioksidansa za čak 32 procenata.
Popularna žitarica najviše se koristi u meksičkoj kuhinji gde se sprema na „milion načina“, dok ga Evropljani najčešće jedu u vidu pahuljica za doručak, ili od kukuruznog brašna pripremaju zdrave kaše.
Ova biljka se koristi i u lekovite svrhe, čaj od osušene kukuruzna svile se pije kod bolesti bešike i mokraćnih kanala, reume, ali i srčanih tegoba, jer je snažan dijuretik i pospešuje izbacivanje tečnosti iz organizma.