Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država tera privatnike u bankrot

    Goran Dugandžija, vlasnik građevinske firme Duga sistem, samo je jednom poslovao s državom i to ga je, kaže, koštalo posla koji je vodio gotovo dvadeset godina.


    Naplatu duga od države morao je da traži na sudu, a on je samo jedan od ljudi koji zbog dugova države mora da stavi katanac na firmu.

    Posle sedam godina Dugandžija je dobio presudu u svoju korist i stavio katanac na firmu.

    „Ja sam pravi primer šta se desi kada vam država duguje pare. Sklopio sam ugovor o izgradnji jednog objekta 2000. godine. To je bio posao vredan dosta para, posebno za Dugu sistem. Počeli smo radove na izgradnji, ali je posle nekoliko meseci investicija stopirana i radovi obustavljeni“, priča Dugandžija.

    „Posle sedam godina, uspeo sam preko suda da naplatim dugovanja, ali je taj novac na kraju opet otišao državi, jer sam platio zaostale poreze i doprinose za svoje zaposlene. Posle toga firma je otišla u stečaj“, objašnjava Dugandžija.

    Vlada Srbije je za septembar najavila usvajanje uredbe kojom bi se ograničili i smanjili rokovi plaćanja države prema privredi i na taj način smanjili nelikvidnost privrede, koja je došla do tačke ključanja. Predlog je da se rokovi plaćanja smanje na 45 do 60 dana.

    Prema zvaničnim podacima Vlade Srbije, dugovanja javnih preduzeća su oko 50 milijardi dinara, ali su njihova potraživanja višestruko veća i iznose oko 180 milijardi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE