Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SZO: Smrtnost novorođenčadi u svetu i dalje previsoka

    Iako se smrtnost novorođenčadi u svetu smanjila, napredak koji je u tome postignut premali je, posebno u Africi, objavila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
     
    Uz ulaganja u protekloj deceniji u zdravstvenu zaštitu žena i dece, smrtnost majki i dece u dobi do pet godina bitno se smanjila za razliku od preživljavanja novorođenčadi u prve četiri nedelje života.
     
    „Preživljavanje novorođenčadi zaostaje iako ima dobro poznatih i finansijski prihvatljivih rešenja za sprečavanje njihove smrti“, kaže stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za porodicu i zdravlje žena i dece Flavia Bustreo, koja je radila na istraživanju.
     
    Prema rezultatima studije, broj umrle novorođenčadi pao je sa 4,6 miliona 90-ih godina prošlog veka na 3,3 miliona u 2009. godina.
     
    Smrt novodođenčadi u prve četiri nedelje života sada iznosi 41% svih smrti dece u dobi do pet godina, što je porast s 37% udela 90-ih godina, ali će verovatno i dalje rasti.
     
    Neki od najčešćih uzroka smrti novorođenčadi mogu se relativno lako sprečiti uz odgovarajuću zdravstvenu negu, upozoravaju stručnjaci.

    Nedostatak zdravstvenog osoblja smatra se jednim od važnijih razloga u nerazvijenom svetu.
     
    Utopljavanje novorođenčadi, higijena i dojenje mogu ih održati na životu, ali u mnogim zemljama manjka osoblja koje bi moglo poučavati te mere koje spašavaju živote.
     
    Prema istraživanju, 99% smrti novorođenčadi događa se u zemljama u razvoju, od čega je polovina svih smrti u tom u pet najmnogoljudnijih zemalja sveta – Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Kini i Kongu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE