Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država finansira lečenje posleratnog sindroma

    Ministarstvo rada i socijalne politike pomoglo je projekat „Lečenja posleratnog traumatskog (vijetnamskog) sindroma učesnika rata 1990. do 1999. godine iz Topličkog okruga“ sa milion dinara, izjavio je danas koordinator projekta Ljubomir Jovanović.


     
    Jovanović je objasnio agenciji Beta da je projekat urađen u saradnji sa opštinom Prokuplje koja učestvuje u realizaciji i Domom zdravlja iz tog mesta koji će pregledati pacijente koji imaju simptome ovog oboljenja.

    „Ukoliko se u toku ispitivanja nekome od učesnika rata dijagnostifikuje neko drugo organsko ili psihičko oboljenje, on će na osnovu ugovora o saradnji, biti upućen na dalje lečenje na Vojno-medicinsku akademiju u Beogradu“, kazao je Jovanović.

    Popunjavanje anketnih listića koje su sastavili eminentni psiholozi i psihijatri trajaće do 15. septembra, nakon čega će početi lekarski pregledi.

    Posleratni traumatski sindrom poznat i kao „vijetnamski“, obuhvata niz psihosomatskih oboljenja kod učesnika ratova, članova njihovih porodica, kao i kod civila koji su preživeli ratne strahote.

    Udruženje boraca koji su učestvovali u ratu od 1990. do 1999. godine koje je i pokrenulo projekat ima 4,5 hiljada članova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE