Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva Vip bazna stanica koja se napaja energijom sunca i vetra

    Mobilni operater „Vip“ pustio je u rad svoju prvu baznu stanicu sa hibridnim napajanjem, na lokaciji Rajčevo brdo kod Begaljice, koja se u potpunosti napaja energijom sunca i vetra, bez mrežnog napajanja strujom.

    „Vipov“ antenski stub u potpunosti pokriva signalom mobilne telefonije deo autoputa Beograd – Niš u zoni Begaljičkog Brda, odnosno kompletnu deonicu Vrčin – Mali Požarevac.

    Električna energija, neophodna za rad svakog predajnika mobilne telefonije, dobija se pretvaranjem prirodne energije sunca i vetra koje nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu.

    Član UO kompanije „Vip“ zadužen za tehniku Darko Parun rekao je da je postavljanjem ekološke bazne stanice rešen problem pružanja signala mobilne telefonije na udaljenim i teško pristupačnim lokacijama gde ne postoji električna mreža.

    „Hibridna bazna stanica koja se u potpunosti napaja prirodnim izvorima energije dokaz je da odgovornim ponašanjem prema sredini u kojoj živimo i radimo možemo u isto vreme da sačuvamo okolinu i da smanjimo operativne troškove““, rekao je Parun.

    Hibridni sistem se sastoji iz tri osnovne komponente – solarnih panela, vetrogeneratora, kao i kontejnera za smeštanje akumulatorskih baterija i ostale telekomunikacione opreme.

    Svaka komponenta je zaseban proizvod koji se može modularno slagati prema zahtevima potrošnje, ali i prema vremenskim prilikama na lokaciji, tako da bazna stanica u svakom trenutku obezbeđuje signal.

    Sistem za kontrolu alternativnog napajanja obezbeđuje maksimalno iskorišćenje energije sunca i vetra neophodne za rad same bazne stanice kao i za dopunjavanje baterija pomoću kojih ona funkcioniše tokom noći i oblačnih dana bez vetra.

    Ovo je prva u nizu planiranih ,“zelenih““ baznih stanica, a „Vip“ će i u budućnosti nastaviti da primenjuje najviše standarde zaštite životne sredine u svim segmentima svog poslovanja, kao i da podržava nova ekološka rešenja, istaknuto je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE