Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rastapanje – ekološka alternativa kremaciji

    Kompanija Resomation Ltd. iz škotskog Glasgova instalirala je svoju prvu komercijalnu jedinicu „alkalne hidrolize“ u jednom pogrebnom poduzeću na Floridi, koje će tržištu ponuditi ekološku alternativu za kremiranje s otapanjem tela u grejanoj alkalnoj vodi, izveštava BBC.
     

     

    Uređaj je instaliran u pogrebnoj kompaniji Anderson-MekKvin u St. Petersburgu na Floridi, a koristiće se po prvi put idućih nedelja. Kompanija Resomation Ltd. izrazila je nadu da će uskoro uslediti instaliranje drugih jedinica u SAD-u, Kanadi i Evropi.

    Proizvođač tvrdi da proces proizvodi trećinu manje stakleničkih gasova od kremiranja, koristi sedminu energije i omogućuje potpuno odvajanje zubnih amalgama za sigurno odlaganje.

    Živa iz amalgama koja isparava u krematorijima kriva je za do 16 posto žive u vazduhu  u Velikoj Britaniji, a brojni krematorijumi u Velikoj Britaniji sada ugrađuju filtere za živu kako bi zadovoljili ciljeve smanjenja emisije.

    „“Resomation’ je razvijen kao odgovor na rastuću javnu brigu za okolinu. On nudi treći izbor koji deluje“, izjavio je osnivač kompanije Sendi Salivan za BBC News.

    ‘Resomator’ može rastvoriti tkiva u telu za manje od tri sata, kažu njegovi autori, a potom se kosti uklanjaju iz uređaja i procesuiraju u istom stroju koji se koristi za drobljenje fragmenata kostiju kod kremiranja i njihovo pretvaranje u prah. Svi metali, uključujući živu, veštačke zglobove i implantanti se izdvajaju.

    Florida je jedna od sedam američkih saveznih država koja je odobrila tehnologiju „alkalne hidrolize“ pokojnika. Sistem deluje tako da se telo potapa u otopinu vode i kalijum hidroksida, koja se potom pod pritiskom do 10 atmosfera zagrejava na temperaturu od 180C, dva i po do tri sata.

    Tkiva se rastope i tečnost se izlije u gradsku kanalizaciju. Salivan, biohemičar po zanimanju, kaže kako su testovi pokazali da je otpadna voda u procesu sterilna i ne sadrži DNK, te ne predstavlja rizik za okolinu.

    Alkalna hidroliza korišćena je u prošlosti za uklanjanje biološkog otpada i uginulih životinja na farmama.

    Druga „zelena“ alternativa kremiranju je postupak suvog zamrzavanja koji je razvila švedski biolog Suzana Vig-Masak, a nazvala ga je „Promession“ i patentirala 1999.

    Proces uključuje potpuno automatizirani stroj, u koji mrtvački kovčeg ulazi na jednoj strani, telo se vadi unutar stroja i zamrzava s tekućim kiseonikom. Telo se potom vibrira dok se ne raspadne na komade, koji se suše i dalje drobe, te prolaze kroz filtere koji uklanjaju metale, uključujući amalgam.

    Ostaci se potom automatski čuvaju u biorazgradivi kovčeg za plitki ukop.

    Vig-Masak je kazala da je dizajn dovršen, nađen je proizvođač a četiri lokacije u Švedskoj predviđene su za izgradnju objekata. Po njenim je rečima 60 zemalja sveta pokazalo interes za tu tehnologiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE