Zloupotreba pri propisivanju lekova-Terapija na kilo!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zloupotreba pri propisivanju lekova-Terapija na kilo!

  Poslednja kontrola potrošnje lekova pokazala je da pojedini lekari terapiju propisuju ”na kilo”! Prema saznanjima do kojih su došle ”Novosti”, najdrastičniji je primer doktora iz Kragujevca, koji je za samo dva meseca jednom pacijentu napisao čak 533 recepta za ukupno 1.073 kutije različitih lekova!

  Od tolike količine lekova pacijent bi se značajno ”ugojio” i bez uzimanja bilo kakve hrane, ali samo teoretski. Jer, mnogo je izvesnije da bi se otrovao, pa i umro, da je zaista popio sve te silne tablete i kapsule.

  Isti lekar je drugom pacijentu, ali za tri meseca, propisao čak 27 kutija ”ranisana”, punu kesu sedativa: 26 kutija ”bromazepama” i 17 kutija ”lorazepama”, zatim 29 kutija antibiotika ”palitreks”, 16 kutija ”sinacilina”, 24 kutije ”diklofena”, čak osam kutija trodona, i još antibiotika – 18 kutija ”dovicina”, 12 kutija ”amoksicilina”, 16 kutija ”eritromicina”, a na sve to i devet kutija ”raptena”.

  Ovaj doktor je za manje od godinu dana oštetio kasu zdravstvenog osiguranja za čak milion dinara. Mnoge lekove, pa i one iz oblasti psihijatrije, prepisivao je na svoju ruku, bez izveštaja lekara specijaliste, koji je neophodan za određivanje mnogih vrsta terapije.

  Kontrolori su utvrdili da mnogi pacijenti, na čije ime su masovno propisivani lekovi, nisu ni znali da su ”tabletomani”, pa se sumnja da su ti lekovi podignuti na recept, o trošku osiguranja, završili u rafovima nekih privatnih apoteka.

  U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje ”Novostima” je potvrđeno je da je bilo značajnih zloupotreba u propisivanju lekova, i da su to pojedinačni slučajevi.

  Informacije do kojih ste došli su, nažalost, tačne, kaže Sanja Mirosavljević, portparol RZZO. Zavod u kontinuitetu kontroliše rad svih lekara koji propisuju lekove na recept, a pojedini slučajevi dobiće i sudski epilog. Javna kasa je oštećena i to mora da se nadoknadi, a verujemo da ima i krivične odgovornosti pojedinih lekara.

  Koristeći faksimil doktorke iz Novog Pazara, pet volontera, koji nikako ne bi smeli da propisuju terapiju, izdalo je recepte za lekove u ukupnoj vrednosti iznad sedam miliona dinara.

  Nije se, izgleda, štedelo ni na pumpicama za astmatičare. Iako stručnjaci kažu da je godišnja doza po pacijentu 4,2 pumpice ”beroduala”, prema zvaničnim podacima RZZO, svaki astmatičar na ovoj terapiji, u proseku, godišnje podigne 14 pumpica! Jedna doktorka je za manje od godinu dana, pacijentu propisala čak 67 kutija ovog spreja.

  Sa faksimilom doktorke iz Surdulice je, recimo, za manje od dva meseca za 12 pacijenata, propisano 400 kutija različitih lekova među kojima su i ”ranisan” za želudac i ”diklofenak” protiv reumatskih bolova, a da pritom, ni kod jednog od 12 pacijenata nije evidentirana nijedna kutija propisanog leka. Jer, propisani lekovi nisu uneti u zdravstveni karton, niti ima evidencije o datumu da je osiguranik bio kod lekara. A propisana terapija je kasu zdravstvenog osiguranja olakšala za 200.000 dinara.

  Listom lekova je jasno definisano koji se lek i za koje specijalnosti popisuje o trošku RZZO, kaže Sanja Mirosavljević. Ukoliko se lekovi propisuju mimo toga, Fond to neće plaćati. Ako doktori smatraju da određene lekove treba izdavati i za neke druge indikacije koje struka nije definisala na listi lekova, neka napišu zahtev RZZO, ali ne mogu da pišu recepte mimo indikacija koje je definisao RZZO.

  TRODON DAVALI BEZ SPECIJALISTE


  Primećene su i zloupotrebe u propisivanju lekova koje uzimaju zavisnici. Tako su dva doktora iz Doma zdravlja Zemun, za samo tri meseca propisala za tri pacijenta čak 175 kutija trodona i ostalih medikamenata iz ove grupe. Lekovi su pisani bez ikakvog mišljenja specijaliste, a propisane količine premašuju čak i doze koje je sam proizvođač registrovao kao makismalne količine koje smeju da se uzimaju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE