Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Libija polovinom septembra pokreće proizvodnju nafte i gasa

    Libija polovinom septembra planira ponovno da pokrene proizvodnju na dva istočna naftna polja i da nastavi s njenom isporukom iz luke Tobruk do kraja istoga meseca, a portparol libijskih ustanika juče je saopštio kako je gasovod Libija-Italija popravljen, što će omogućiti nastavak isporuke gasa evropskim zemljama.

    Proizvodnja nafte u toj zemlji članici OPEC-a već je mesecima u prekidu zbog višemesečnih sukoba između ustanika i snaga lojalnih Moameru Gadafiju. U borbama je oštećena infrastrukutra, a strani radnici bili su prisiljeni da napuste zemlju. Sve je to prisililo globalne ekonomije da od februara, otkad je počeo građanski rat u Libiji, plaćaju više od 100 dolara po barelu nafte te dovelo do povećanja troškova i cena velikim kupcima, poput Italijana, Nemaca i Francuza.

    „Operacija ponovne proizvodnje na istočnim naftnim poljima počeće 15. septembra i do kraja meseca bićemo u mogućnosti da izvozimo naftu iz Tobruka“, rekao je portparol Arapske zalivske naftne kompanije AGOCO Abdeldžalil Majuf, podsetivši kako se naftna polja Sarir i Mesla nalaze duboko u libijskoj pustinji. Takođe je kazao kako će tehničke ekipe biti poslane na naftna polja po završetku muslimanskoga svetog meseca ramazana, u prvoj nedelji septembra.
     

     
    510 km dugačak gasovod između Melite, smeštene zapadno od Tripolija i italijanske Gele, u 50-postotnom je vlasništvu italijanske naftne kompaniej ENI. Gasovod je zatvoren u februaru, nedugo nakon pobune protiv Gadafija. Nnjegovo zatvaranje je rezultiralo gubicima u iznosu od milion eura dnevno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE