Grgoljenje smiruje upalu grla

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grgoljenje smiruje upalu grla

    Upale grla nisu retkost ni na visokim temperaturama, mada se uglavnom veruje da su „rezervisane“ za jesen i zimu.
     
    U narodu postoji ustaljeno mišljenje da su upale grla vezane samo za jesenje i zimsko vreme. Međutim, nije tako. Klimatske promene koje donose hladnoću i vlažnost, dovode do pada lokalne otpornosti na sluznici ždrela što pogoduje lakšem razvijanju virusa i bakterija pa prema tome i upali grla, pa se ona javlja i leti.

    Virusi i bakterije su stalno prisutni u našem okruženju, bez obzira na godišnje doba. Broj pacijenata koji se leti javljaju na pregled kod ORL specijaliste sa tegobama u grlu znatno je manji nego u drugim godišnjim dobima.

    I leti, međutim, postoje spoljašnji faktori koji mogu smanjiti pomenutu lokalnu otpornost sluznice ždrela i olakšati njegove upale.

    Na pitanje ko su pacijenti koji i leti imaju problema sa grlom i šta je to što te probleme provocira, primarijus dr Vesna Petrović Donović, specijalista otorinolaringologije u Domu zdravlja „Stari grad“ kaže: “Na prvom mestu moramo pomenuti decu mlađeg uzrasta (od 2 do 7 godina) koja se nalaze u životnom dobu kada još nije u potpunosti razvijena otpornost na izazivače upale. To je doba života kada roditelji ne mogu da odole njihovim upornim zahtevima za hladnim sokovima i još više, za sladoledom.

    Uzimanje hladnih napitaka i ledenih poslastica u većim količinama i, što je još važnije, na brzinu, (da se sladoled ne bi otopio) dovodi do naglog rashlađivanja sluznice i njene preosetljivosti. Vrlo brzo posle toga dete počinje da se žali na grebanje u grlu, bol pri gutanju, a ukoliko se stvari odvijaju i ozbiljnije, javlja se i niska temperatura, gubitak apetita.

    Najčešće se na tome i završava uobičajena upala grla, ali se kod osetljive dece može proširiti i na predeo srednjeg uva, a i spustuti u niže delove pa dovesti do promuklosti i suvog kašlja zbog upale glasnih žica i dušnika”.

    Dr Petrović Donović naglašava da kod nekomplikovanih upala, pomaže ispiranje grla, sredstvima za grgoljenje. Kod komplikovanih upala treba zatražiti pomoć lekara i nikako ne uzimati antibiotike na svoju ruku, jer antibiotik ne reaguje na virusne upale.

    Odrasli, pogotovo oni koji znaju da imaju preostljivo ždrelo uglavnom vode računa o preteranom rashlađivanju, ali se dešava da i oni, u vreme velikih vrućina i gubitka tečnosti znojenjem, imaju potrebu da se rashlade pa uzimaju hladne napitke.

    S obizirom na to da većina odraslih osoba ima normalnu otpornost stečenu tokom života, neće im se često dešavati upale guše u letnjem periodu ali se ipak savetuje da se žeđ ne gasi suviše hladnim i gaziranim napicima.

    Led i mehurići

    Starija deca, a pogotovu tinejdžeri, skloni su da sami uzimaju hladne napitke u većim količinama pa u njih još dodaju i kockice leda. Vrlo često se radi o gaziranim hladnim pićima, a činjenica je da ugljen-dioksid, koji je u tim pićima odgovoran za proizvodnju simpatičnih mehurića, nadražuje osetljivu sluznicu ždrela i u saradnji sa hladnoćom, čini je preosetljivom i skonijom upali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE