Beograd regionalni centar medicinskog turizma?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd regionalni centar medicinskog turizma?

  Narednih godina udarne igle razvoju turizma u prestonici, mogli bi da budu estetski hirurzi, oftalmolozi, stomatolozi, urolozi…
   
  Razlog tome su astronomske razlike u cenama za pojedine zdravstvene usluge, tako da se Amerikancima ili Britancima isplati da nekoliko dana prošetaju beogradskom kaldrmom, obave neku od intervencija, a o istom trošku i da se odmore i upoznaju kulturu našeg naroda. Na nedavno završenom “Bir festu” bilo je oko 30.000 inostranih gostiju, a veliki broj je iskoristio priliku i obišao neku od stomatoloških ordinacija.
   
  U svetu, medicinski turizam godišnje “obrne” preko 100 milijardi evra, a u uslugama prednjače Indija, Malezija, Brazil, Kostarika, dok je u Evropi najatraktivnija Mađarska.

  “Beograd ima jako kvalitetne klinike, vrhunske doktore, a i sa cenama smo konkurentni,” kaže Ljiljana Alajbegović iz Turističke organizacije Beograda. “Zdarstveni turizam je individualna stvar i teško je organizovati grupne ture. Međutim, sa dobrom strategijom razvoja, u kojima bi agencije i klinike napravili kompletan aranžman, uspeh je izgledan.”

  Računica je jednostavna, za standardni sistematski pregled u Velikoj Britaniji potrebno je oko 2.000 evra, dok isti takav kod nas staje 200 evra. Sa prevozom, smeštajem, provodom u Beogradu, ukupni troškovi su oko 1.000 evra.
   
  Pre desetak godina, led su probili stomatolozi i estetski hirurzi. Primera radi, u našim ordinacijama plombiranje zuba je oko 20 evra, izrada proteza staje između 200 i 400 evra, metalokeramičke krunice od 60 do 90 evra. Ovakve medicinske usluge u zemljama zapadne Evrope koštaju skoro deset puta više.

  “Naši stomatolozi koriste iste, ako ne i bolje, materijale od onih u inostranstvu, a cene su manje jer prate domaći standard i ekonomske uslove,”  kaže dr Veroslava Ivanović, iz klinike “Anlave”, koja se pored medicinskih usluga bavi i prevozom iz inostranstva.

  Amerikanci u Srbiju dolaze i zbog jeftinijih kardioloških intervencija, ali i zbog ugradnje kuka ili kolena. Arapi često dolaze kod urologa. Stranci su zadovoljni našim lekarima, pa neki dolaze da operašu srce. Priznati centri Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, Vojnomedicinska akademija, Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa”, KBC „Zvezdara”, i KBC „Dr Dragiša Mišović” su izuzetno cenjeni kod pacijenata iz Rusije i zemalja bivše Jugoslavije.

  “Veliki korak napred će biti napravljen kada ne bude nikakvih prepreka. Potrebno je da inostrana osiguranja realizuju zainteresovanost za naše zdravstvene ustanove i da naprave ugovore o pružanju usluga za njihove klijente,” kaže Alajbegović.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE