Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Petoro lekara dalo stotine lažnih dijagnoza

    Ministarstvo za boračka pitanja FBiH protiv pet lekara podneće krivičnu prijavu zbog davanja lažnih dijagnoza na osnovu kojih su stotine građana ostvarile pravo na boračke naknade, izjavio je resorni ministar Zukan Helez.

    On je naveo da će prijavu podneti protiv lekara iz Mostara i Prozora: Rame Mulije Đuđe, Jadranke Ostojić, Zdravka Ostojića, Katice Nikolić i Muhameda Kovačevića, protiv kojih je proces ranije obustavljen u tužilaštvu u Mostaru.

    „Ima tu još lekara i komandanata koji su davali lažna uverenja, ali ovih pet je izdalo najviše. Davali su isti nalaz ljudima, čak se ponavljala i ista greška u nazivu dijagnoze na latinskom jeziku. To je išlo lančano. Protiv njih je pre mog dolaska podnesena prijava, ali je to obustavljeno. Nije isključeno da su sa nekim prijatelji. Zato ima drugih tužilaštava kojima se možemo obratiti“, istakao je Helez.

    U Ministarstvu za boračka pitanja kažu da su neki od lekara prijavljivani u tužilaštvu u Travniku i u Mostaru u kojem je odbačena prijava jer nisu mogli znati da li se radi o falsifikatu, mada su se iste dijagnoze ponavljale u više nalaza.

    U svrhu otkrivanja lažnih korisnika boračkih naknada, Vlada FBiH je u sredu donela novu odluku kojom se članovima revizorskih timova povećava naknada sa 300 na 400 KM mesečno, s tim da celi četvoročlani tim mesečno treba da proveri 300 predmeta, a za svakih dodatnih 50 predmeta članovi tima dobijaju još po 50 KM.

    Takođe, resorni ministar po novoj odluci može nagraditi tim ili pojedinca sa 1.000 KM ako šest meseci zaredom tim pregleda po 500 predmeta tako da primanja člana tima od polaznih 400 KM mogu biti povećana za 250 do 1.000 KM. Za neobavljeni minimum posla član tima neće primiti naknadu, a tim će biti raspušten ako dva meseca zaredom ne ispuni kvotu.

    Helez je istakao da je rok za završetak boračke revizije pomeren na septembar 2013. godine jer na terenu otkrivaju više lažnih korisnika od procenjenog, te tvrdi da će se ovim tempom revizije godišnje uštedeti oko deset miliona KM.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE