Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Timoti Gejtner: Određuje poreze, a ne plaća ih

    Timoti F. Gejtner američki je ministar finansija, čovek koji upravlja finansijama najjače privrede sveta, ali istovremeno i kontroverzni biznismen koji se nije ustručavao zakinuti tu istu državu za porez kada mu je to odgovaralo.
     


     
    Gejtner je brz i loš govornik. Brzo priča, ponavlja svoje rečenice, zapetlja se usred govora i neprestano je meta medijskog linča na koji ne zna odgovoriti. Izgledalo je kako odustaje kada je ranije ove godine najavio ostavku nakon što bude završena rasprava o povišenju praga zaduživanja, ali tada ju je povukao. Nazivaju ga novim Harijem Trumanom jer ga ne vole ni mediji ni političari, a on sprovodi svoju malu revoluciju i planira opravdati svoju poziciju.

    “Moje viđenje je da smo napravili prilično dobar posao kada smo sprečili nekoliko finansijskih kriza i izbegli Veliku Depresiju ili veliku deflaciju. Spasili smo ekonomiju, ali smo nekako izgubili publiku radeći to”, opisao je Gejtner razlog napada medija na poteze ministarstva finansija novinaru New Yorkera sredinom 2010.godine.

    Gejtner je i pre nego što je 2009. godine postao ministar finansija igrao važnu ulogu u finansijskom upravljanju Amerikom. Do tada prilično nepoznatog javnosti, Gejtner su svetla medijske pozornice opekla tek u martu 2008. godine kada je kao direktor Federalne Banke Rezervi odobrio kredit od gotovo 30 milijardi dolara JP Morgan Chaseu za kupovinu i spas investicione banke Bear Stearnsa. Opravdanost tog poteza gotovo svi mediji doveli su u pitanje s obzirom na to da se Amerika tad nalazila u finansijskoj krizi.

    Na početku karijere Gejtner je radio tri godine u Kissinger Associatesu, a onda se 1988. godine priključio Ministarstvu finansija. Kako je osim ekonomije diplomirao i japanski i kineski, a živeo je u Zimbabveu, Zambiji, Indiji i Tajlandu, Gejtner je poslat u diplomatsku službu Tokio. Kada se 1999.godine vratio radio je sve do 2001. godine u Ministarstvu finansija pri kancelariji za Internacionalne poslove. Od 2001. do 2003. godine radio je u Međunarodnom monetarnom fondu kao direktor razvoja.
     

    S pedeset godina i bogatim portfoliom Gejtner je važna karika izvlačenja američkog finansijskog sistema kojeg je i sam zakinuo za 35 hiljada dolara kada od 2001. do 2004. godine nije plaćao porez. Naknadno, nakon što je afera otkrivena, platio je i 15 hiljada dolara kamata, ali se otkrilo da je u pravdanje delova poreza uvrstio i boravke svoje dece u vanškolskim kampovima, a takva prava prema zakonu imaju samo roditelji vrtićke dece.

    Nakon svih prozivki medija i nepoverenja američke javnosti, Gejtner se ovaj mesec odlučio kako će ostati na mestu ministra finansija i tako se dokazati Baraku Obami, jednom od retkih koji mu veruju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE