Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preko RZZO ipak samo kod državnog lekara

    Privatne ordinacije i bolnice po svoj prilici još dugo neće biti uključene u sistem državnog zdravstvenog osiguranja, niti se iko time ozbiljno bavi. Glavni odgovor nadležnih je da novca za tako nešto nema, ali je veliki problem i što je privatni sektor nesređen. To znači da će pacijenti za novac koji izdvajaju u kasu obaveznog zdravstvenog osiguranja još dugo ići samo u državni sektor.
     
    Sagovornici “Blica” slažu se u oceni da se mora naći način da se i privatni sektor polako uključi. Da se u Ministarstvu zdravlja mnogo ne razmišlja na ovu temu dokaz je i kratak odgovor koji je stigao “Blicu”: U toku je izrada analize prostora, kadra i opreme svih ustanova na teritoriji Republike Srbije. To je jedan od relevantnih pokazatelja za uključivanje privatne prakse.

    Dok se to ne desi masa pacijenata nastaviće da odlazi privatno kod lekara i da plaća iz svog džepa. Ministarstvo zdravlja je stopiralo pravilnik koji je predviđao mogućnost da i privatnici dobiju pravo da šalju pacijente na bolovanje, bolničko lečenje i da propišu medicinsko-tehničko pomagalo. Zato pacijenti, ako im treba bolovanje ili bolničko lečenje, iz privatne ustanove gde se leče moraju da idu u državnu po uput ili bolovanje, i to kod lekara koji ih verovatno vidi prvi put u životu. I trudnice koje mahom trudnoću održavaju u privatnim ordinacijama po uput za porođaj ipak moraju u Dom zdravlja.
     
    Direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević kaže za “Blic” da bi se ovim olakšicama pomoglo pacijentima, a ne privatnom sektoru, kao i da državni sektor ne može sve da pruži, a privatni sektor mora polako da se uključuje.

    Da privatnici žele svoj deo iz državnog zdravstvenog osiguranja nije tajna. To potvrđuje i dr Slobodan Ivanović, vlasnik klinike “Anlave”. Državno zdravstvo se po njemu plaši konkurencije, jer se tamo plate dele „bez obzira na to ko kako radi“.
     

    Privatnici u državnom zdravstvu (pišu recepte koji važe u državnim apotekama)
     

    Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora
    Zavod za hiperbaričnu medicinu
    šest privatnih bolnica za vantelesnu oplodnju
    KBC “Beogradski”
    bolnice za dijalizu

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE