Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Inđiji se gradi fabrika za preradu klaničkog otpada

    Preduzeće Energo zelena, u vlasništvu belgijske kompanije Elektravinds (Electrawinds), najavilo je danas da u Inđiji počinje izgradnju fabrike za neškodljivo otklanjanje klaničkog otpada iz mesne industrije i za proizvodnju tehničke masti.

     
    Fabrika koja će koštati 21 milion evra, za čiju izgradnju se priprema teren, trebalo bi da počne da radi polovinom 2012. godine i biće prva te vrste u Srbiji po standardima Evropske unije (EU), navodi se u saopštenju.

    U fabrici će 100 ljudi godišnje prerađivati 150 hiljada tona otpada mesne industrije Srbije.

    Taj otpad se ne može upotrebiti za životinjsku i ljudsku konzumaciju, već isključivo u industrijske svrhe.

    Agenciji Beta je u kompaniji Energo zelena rečeno da će fabrika u Inđiji prvih godina rada izvoziti u Belgiju tehničku mast – gorivo za proizvodnju „zelene“ struje. Procenjeno je da će vrednost izvoza iznositi oko 20 miliona evra.

    Kada Srbija 2015. postane član Evropskog sistema za razmenu struje, fabrika u Inđiji će moći da svoju proizvodnju plasira i na domaće tržište.

    Energo zelena će imati i svoj transport otpada iz klanica i preduzeća za obradu mesa. Transporta i prerade će biti po standardima EU – bez zagađivanja vazduha, vode i zemlje.

    Većinski vlasnik Zelene je kompanija za zelenu energiju Elektravinds (Electrawinds) koja u Belgiji ima tri centrale s pogonom na biomasu, ukupnog kapaciteta od 54 megavata. U tim postrojenjima se životinjska i biljna mast i otpad prerađuju u „zelenu“ energiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE