Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Osniva se Fondacija prijatelja Beogradske filharmonije

    U SAD osniva se Fondacija prijatelja Beogradske filharmonije koja će novčano pomagati ovu prestižnu instituciju kao i izgradnju koncertne dvorane.


    Rešili smo da formiramo Fondaciju prijatelja Beogradske filharmonije u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je u Vašingtonu direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, prilikom posete SAD u svojstvu člana Upravnog odbora Fondacije Zubin Mehta, i najavio da će, u pravnom i formalnom smislu, taj posao vrlo brzo biti završen.

    On je, zajedno sa Igorom Jeclom, predsednikom Upravnog odbora Fondacije Beogradske filharmonije Zubin Mehta, putovao u radnu posetu SAD, čiji je rezultat započeta registracija neprofitne organizacije Prijatelja Beogradske filharmonije, sa operativnim sedištem u Njujorku.

    Osnivanjem Fondacije, počinje međunarodna donatorska kampanja za izgradnju nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije i dalje unapređenje rada ovog orkestra.

    Mislim da je jako bitno korististi iskustvo onih koji su uspešniji od nas u ovom trenutku. Upravo koristeći iskustva Izraelske filharmonije, Verbije festivala, londonskog Nacionalnog teatra i drugih, rešili smo da u SAD formiramo Fondaciju prijatelji Beogradske filharmonije, precizirao je Tasovac.

    On je istakao da će u, pravnom i formalnom smislu, veoma brzo u SAD biti završen taj posao, koji će u Njujorku pratiti pravnici jedne od najuglednijih američkih advokatskih kancelarija, Stroock & Stroock & Lavan LLP. Tasovac je naglasio da je Beogradska filharmonija prva institucija, ne samo u Srbiji, nego i regionu, koja je osetila na koji način mogu da se rešavaju problemi sa kojima se suočava kultura u regionu i čitavoj Evropi.

    Kako je objasnio, fondovi koje država može da izdvoji za finansiranje institucija kulture sve su manji i, kako izgleda, vremenom će se sve više smanjivati. Zato je Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta, ugledajući se na iskustva drugih, odlučila da organizuje prikupljenje novca, ne samo u zemlji, što već radi, već i u inostranstvu.

    Naši ciljevi su da Beogradska filharmonija postane, ne samo najpoznatiji orkestar u Srbiji, već najpoznatiji kulturni brend iz Srbije, istakao je Tasovac.  Naša je velika želja da naša dijaspora prvi put čuje Beogradsku filharmoniju uživo, kao što je jedan od naših velikih ciljeva i nova koncertna dvorana„.

    Budući da je više nego jasno da se novac za to ne može naći samo u Srbiji, organizovana je poseta SAD, dodao je Tasovac, čiji je cilj da se vidi kako napraviti sistem za finansiranje projekata Beogradske filharmonije.

    Ovo nije prvi korak u prikupljanju novca, jer Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta postoji već pet godina, podsetio je Tasovac, tokom kojih su nabavljeni instrumenti za muzičare i poboljšan njihov status.Ovo je sada sledeći korak, kada Fondacija počinje da se maksimalno internacionalizuje, nasglasio je Tasovac i istakao da Beogradska filharmonija ima veliki broj prijatelja u svetu i da su joj vrata svuda otvorena.

    Po završetku registracije u SAD, objasnio je Tasovac, Fondacija prijatelji Beogradske filharmonije imaće poseban poreski status, koji će američkim poreskim obveznicima omogućiti poreske olakšice, ukoliko pruže finansijsku podršku ovom orkestru.

    Sistem poreskih olakšica je veoma bitan mehanizam stimulacije društva da ulaže u kulturu, obrazovanje ili zdravstvo„, napomenuo je Tasovac.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE