Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rak pluća u porastu u Srbiji i svetu

    Bolest rak pluća je u porastu kod osoba oba pola i u Srbiji i u svetu, izjavila je predsednica Udruženja pulmologa Gordana Radosavljević Ašić.

    Ova bolest je u nešto većem porastu kod žena, što se pripisuje navici pušenja, ukazala je Radosavljević Ašić, upozorivši da je u Srbiji rak pluća od malignih tumora najmasovnija bolest pri čemu žene najčešće obolevaju od karcinoma dojke, a muškarci od karcinoma pluća i prostate.

    Karcinom pluća uvek je među pet najčešćih malignih bolesti u svetu, a kada je u pitanju Evropa, možda je u stagnaciji u nekim skandinavskim zemljama, rekla je Radosavljević Ašić, gostujući na RTS-u.

    Ona je upozorila da je potrebna prevencija ili rano otkrivanje, lečenje što je više moguće u ranom stadijumu bolesti i negovanje dobrih zdravstvenih navika, podsetivši da Ministarstvo sprovodi kampanju borbe protiv pušenja, koje je bitan činilac u obolevanju od raka pluća.

    Od raka pluća, kako je rečeno, svakog minuta umru dve osobe u svetu, a godišnje u Srbiji oboli 4.800 ljudi.

    Zbog toga su zdravstvena udruženja pod pokroviteljstvom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje pokrenula nacionalnu kampanju pod sloganom „Tvoja pluća, tvoja odluka“ posvećenu prevenciji i ranom otkrivanju raka pluća, koja će početi 17. avgusta.

    „Trka za dah“ je prva od manifestacija na bazenima koja će se održati toga dana na Tašmajdanu na koju će biti pozvane javne ličnosti, umetnici, sportisti i sportski radnici, najavila je Radosavljević Ašić.

    Slične manifestacije će se održati i 19. avgusta u Subotici, 23. avgusta u Novom Sadu, 25. avgusta u Jagodini, a 30. avgusta u Nišu, najavila je Radosavljević Ašić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE