Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Neredi naneli težak udarac britanskoj alternativnoj sceni

    U požaru koji je tokom nereda u Londonu zahvatio jedno skladište uništena je gotovo celokupna zaliha nosača zvuka britanskih nezavisnih diskografskih kompanija.


    Među CD-ovima i pločama koje su izgoreli u londonskoj četvrti Enfild našla su se i izdanja najpoznatijih imena svetske alternativne scene poput „Wampire Weekend“, „The National“ ili „Arctic Monkeys“. U skladištu koje je zapaljeno tokom nereda na londonskim ulicama izgorela je celokupna zaliha nosača zvuka kompanije „Pias“ koja za britansko tržište distribuira izdanja preko 150 nezavisnih izdavačkih kuća.

     

    Katastrofa za zajednicu


    „Ovo je katastrofa za muzičku zajednicu“, rekla je nakon vesti o izgorelom skladištu Alison Venam, predsednica Britanskog udruženja nezavisnih izdavača. Na 20.000 kvadratnih metara skladišta koje je pripadalo Soni korporaciji, pored nekoliko pored nekoliko miliona DVD-ova i igrica za PlayStation izgorela su i nova izdanja alternativnih izvođača pripremljena za tržište. Da bi se ponovno proizvela tolika količina CD-ova i vinilnih ploča potrebni su meseci. Posledica toga je da će mnoga nova izdanja biti dostupna samo kao mp3 putem interneta. Najnoviji singl grupe „Arctic Monkeys“ – „The Hellcat Spangled Shalala“ trebalo je da se pojavi u prodaji danas,a li umesto opipljivog nosača zvuka fanovi  će morati da se zadovolje mp3-om. I alternativna kantautorica Mara Karlajl je u požaru izgubila celokupnu zalihu svoje nove ploče. No ona strahuje da bi ova katastrofa mogla imati mnogo dalekosežnije posledice.
     

    Fanovi mogu pomoći 


    „Stanje je prilično katastrofalno. Razgovarala sam s ljudima koji su u požaru izgubili milione i to u branši koja baš i ne stoji čvrsto na nogama“, kaže Karlajl. Ovo bi mnoge manje izdavače koji već godinama žongliraju na ivici bankrota mogao oterati u konačnu propast. Dok još veći nezavisni izdavači poput „Rogh Trade“-a ili „Domina“ poseduju kakve-takve zalihe koje će im pomoći da prebrode sledećih nekoliko meseci, za većinu „alternativaca“ svaki finansijski gubitak može značiti i odlazak s tržišta. Ovi izdavači često su najvažnija spona između kreativnih bendova i publike. No u požaru su nestale i zalihe legendarnih izdavačkih kuća poput „4AD“ ili „Beggars Banquet“ s imenima poput „Bauhaus“-a ili „Cockteau Twins“-a. Kompanija „Pias“ se nada da će s vlasnikom skladišta Sonijem uspeti preko osiguranja da dođe do nekog oblika obeštećenja.

    Komapnija „Soni“ poručuje da je još prerano za bilo kakve procene „jer se sa zgarišta još uviek dimi“. Proces bi ionako mogao potrajati mesecima što je razdoblje koje mnoge manje kuće neće preživeti. „Pias“ je u međuvremenu otvorio internet stranicu na kojoj se fanovi mogu informisati o tomu kako pomoći u preživljavanju svojih omiljenih kuća. Policija je u međuvremenu uhapsila trojicu maloletnika za koje se sumnja da su podmetnuli požar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE