Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za renoviranje Skupštine još 12,5 miliona dinara

    Majstori u Skupštini Srbije uveliko rade na obnavljanju male sale, štemovanju zidova, pravljenju novih kupatila, tapaciranju stolica, krečenju…

    Sve mora da bude gotovo do početka septembra i Samita nesvrstanih. Mnogi od poslova koji su se ”uselili” u zakonodavni dom, poslednji put su rađeni u parlamentu pre pedesetak godina kao priprema za tadašnji skup zemalja trećeg sveta. Zdanje se, tako, renovira od samita do samita.

    Na spisku radova su i čuveni ”Konji vrani” vajara Tome Rosandića. Ispratili su mnoge sazive i države i bili svedoci menjanja istorije, samo njih niko od 1938. godine, nije menjao.

    Za nekoliko nedelja počeće čišćenje korozije sa spomenika. Tek nedavnom analizom na Rudarskom institutu utvrđeno je da ”Konji vrani” još nose ”uspomene” sa bombardovanja Beograda. Tako će ”Konji” biti oslobođeni i gvozdenih gelera koji su se zarili još za vreme Drugog svetskog rata!

    Ukupna vrednost radova u parlamentu je 12,5 miliona dinara. Kupatila koštaju tri miliona, mala sala 5,5, a ”Konji vrani” četiri miliona dinara!

    Zamenik sekretara parlamenta Milan Brzaković kaže za ”Novosti” da su mokri čvorovi poslednji put obnovljeni sedamdesetih godina.

    Radimo dva kupatila u prizemlju. Ugradićemo nove sanitarije i kabine, među kojima će dve biti prilagođene osobama sa posebnim potrebama. Sav materijal je domaće proizvodnje, osim opreme za osobe sa invaliditetom, jer je nema u ponudi naših fabrika.

    Malu salu opasale su skele. Uselili su se moleri i gipsari. Sve klupe biće izvađene, kako bi se ispod njih provukli kablovi potrebni za uspostavljanje elektronskog parlamenta. Sedišta će dobiti novu presvlaku.

    Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika i Narodnog muzeja snimili su i devet fresaka u zgradi parlamenta. Čekamo da nam kažu u kakvom su stanju i koliko bi rekonstrukcija koštala, objašnjava Brzaković. Za osvežavanje fresaka potrebno je najmanje dvadeset dana i još nije sigurno kada će radovi početi.

    Na remontu će se naći i luster koji se nalazi na ulazu u Skupštinu, kandelabri koji obasjavaju ”Konje vrane”, jarboli sa orlovima na kojima se vijore zastave… Tokom ove godine obnovljeno je 45 odsto fasade. Prednji deo zidova i kupole su zasijale. Radovi na zadnjem delu verovatno će sačekati novi saziv.

    Inače, Parlament je 1984. godine proglašen spomenikom kulture. Sada se u fascikli prikuplja dokumentacija kako bi ovo zdanje dostiglo i viši rang – spomenik od izuzetnog značaja. U njoj će uskoro biti smeštene i fotografije novog ruha, koje će Skupštinu pogurati ka boljoj kulturnoj tituli.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE