Pronađen lek koji ubija sve viruse

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pronađen lek koji ubija sve viruse

  Stručnjaci laboratorije Linkoln Instituta u Kembridžu (Masačusets, SAD) napravili su lek DRACO koji leči sve tipove bolesti izazvane virusima – od obične prehlade, gripa, pa do ebole i side. Ovaj lek mogao bi, prema mišljenju stručnjaka, da postane najveće medicinsko otkriće od pojave antibiotika.

  Zamislite svet bez virusnih infekcija – prehlade, gripa, denga groznice, pa čak i ebole. Deluje kao nemoguća misija, ali sada zahvaljujući samo jednom leku sva ova oboljenja mogu biti izlečena za samo jedan dan.
   
  Većinu bolesti izazivaju virusi i bakterije. Otkriće antibiotika početkom 20. veka doprinelo je brzom izlečenju oboljenja izazvanim bakterijama. Međutim, bolesti uzrokovane virusima su uveliko nastavile da ugrožavaju živote ljudi širom planete.
   
  U međuvremenu pronađeno je više vakcina i lekova koji mogu da pobede pojedine viruse. Međutim, jedinstveni lek koji može da utiče na širok spektar virusnih oboljenja, sve do sada, nije bio pronađen.
   
  – Ukoliko registrujete patogenu bakteriju u vašoj životnoj sredini, veoma je verovatno da postoji antibiotik koji možete da iskoristite pri lečenju iste. Ipak, uvideo sam da nije isti slučaj i sa virusima – kaže dr Tod Rajder, jedan od naučnika koji je učestvovao u pravljenju leka DRACO.
   
  Lek DRACO se vezuje za inficirane ćelije čineći ih samodestruktivnim. Do sada su istraživači testirali njegovo dejstvo u borbi protiv 15 virusa, uključujući rinoviruse, uzročnike više od polovine prehlada kod odraslih i dece, gripa, stomačnih virusa, kao i smrtonosne denga groznice i virusa dečje paralize. DRACO se, prema njihovim rečima, pokazao kao veoma delotvoran i to pojedinačno na svaki od njih.
   
  – Ovaj lek bi u teoriji trebalo da deluje na sve viruse – objašnjava dr Rajder.
   
  Očekuje se da bi DRACO mogao da utiče na izlečenje boginja, herpesa, besnila, pa čak i HIV-a, a trebalo bi da se nađe u apotekama do kraja ove decenije.
   
  – Još uvek nismo pronašli nijedan virus koji je ostao otporan na ovaj lek – ističe Rajder.

  Kada virus inficira telo, on preuzima unutrašnji mehanizam ćelije kako bi napravio svoje nebrojene kopije. Tokom ove procedure on stvara dvostruke veze genetskog materijala RNK (Ribonukleinske kiseline). Ćelija se brani stvaranjem proteina koji “zaključavaju” RNK i sprečavaju širenje virusa. Međutim, mnogi virusi mogu nadmudriti odbrambeni sistem.
   
  Dr Rajder je zato uključio drugi prirodni proces – apoptozu, u kom zaražene ćelije izvršavaju samoubistvo. Novi lek se smešta u ćelije sa duplim lancem RNK, zaustavlja infekciju i uništava ćeliju kako bi se definitivno rešio virusa. Ono što je najvažnije, zdrave ćelije ostaju netaknute, navedeno je u izveštaju objavljenom u medicinskom žurnalu “PLosOne”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE