Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Objavljen triler o vlasti Nenada Cvetičanina – “Omega“

    Izdavačka kuća “Laguna“ objavila je prvi roman pisca, novinara, prevodioca i muzičara Nenada Cvetičanina – “Omega“, o ruci Jovana Krstitelja, Malteškim vitezovima i fenomenu vlasti, koji bi mogao da pruži drugačiji pogled na martovsko nasilje na Kosovu 2004. godine.

    Roman, kako je na današnjoj promociji rekao autor bestselera “Konstantinovo raskršće“ Dejan Stojiljković, ima dve paralelne priče – jednu o Janu Novaku, prevodiocu Kfora, koji slučajno dolazi u posed kutije koja krije tajnu i drugu – istorijsku priču o ruci Jovana Krstitelja.

    “Ovo je angažovan roman koji pruža dublji uvid u situaciju na Kosovu 2004. godine i u kome je teško razlučiti fikciju od istorijskih događaja, što je odlika najuspešnijih pisaca te vrste u svetu“, rekao je Stojiljković.

    Govoreći o temi svog romana, Cvetičanin je rekao da je “Omega“ roman o vlasti kao fenomenu. O tome šta su ljudi spremni da urade da bi došli na vlast, šta rade da bi ostali na vlasti i šta vlast čini od njih.

    Prema njegovim rečima, na ideju za roman je došao surfujući po internetu kada je slučajno naišao na informaciju da SPC želi da preseli ruku Jovana Krstitelja u Rusiju.

    Ubrzo potom je naišao i na informaciju da su 15. i 16. marta 2004. godine Malteški vitezovi boravili u Crnoj Gori.

    Činjenica je da su Malteški vitezovi pokušali da u to vreme iskoriste težnje zvaničnika Crne Gore da se osamostale i da su pokušali da vrate ruku Jovana Krstitelja u svoje vlasništvo“, rekao je Cvetičanin i dodao da je njemu bilo zanimljivo da je dan po odlasku vitezova iz Crne Gore “eksplodiralo“ Kosovo i da je u progonu Srba i paljenju srpskih crkava samo jedna opljačkana.

    “Želeo sam da napravim roman koji bi pozivao na više čitanja. Na površini reč je o trileru, ali paraleno se kao crvena nit provlači ruka Jovana Krstitelja i njen put od odvajanja od tela do dolaska u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u manastiru Ostrog“, rekao je on.

    I dok je radnja romana plod piščeve mašte, svi događaji, činjenice i novinski članci kojima obiluje ova nevelika knjiga od 250 strana su verodostojni.

    Cvetičaninov prvenac može se pohvaliti i ozbiljnijim indeksom na kraju knjige zahvaljujući kome čitaoci mogu da se obaveste o brojnim istorijskim ličnostima koje se provlače kroz knjigu, od turskih zvaničnika, do carigradskih i ruskih vladara.

    Nenad Cvetičanin (45) autor je muzike za nekoliko pozorišnih predstava, preveo je desetak knjiga, bio je urednik informativnog programa TV politika i spoljno-politički analitičar časopisa “Reporter“, autor brojnih televizijskih i radijskih emisija kao i igranih radio-dramskih serijala “Arizani“ i “Čizmaši“, rađenih po motivima romana Ivana Ivanovića i Dragoslava Mihailovića.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE