Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fejsbuk može dovesti do psiholoških poremećaja u tinejdžerima

    Da li Fejsbuk polako uništava vaše sive ćelije? Verovatno ne, ali ima negativan uticaj na tinejdžere kako pokazuju skorašnje studije. U prezentaciji zvanoj ’’Poke me’’, profesor Lari Rozen je pokazao da tinejdžeri koji koriste često fejsbuk imaju narcističke tendencije.
     
    Lari Rozen, profesor psihologije na Kalifornijskom državnom univerzitetu, kaže da osim narcističkih tendencija, tinejdžeri, koji previše koriste Fejsbuk,  često ispoljavaju antisocijalno ponašanje, manije i agresivnost.
     
    ’’Dok niko ne može poreći da je Fejsbuk promenio pojam socijalne interakcije, pogotovo među mlađim generacijama, tek sad počinjemo da vidimo pravi uticaj Fejsbuka na ljudsku psihu, bio to pozitivan ili negativan uticaj’’, izjavio je on.
     
    Rozenovi nalazi su bili objavljeni na 119. konvenciji Američkog psihološkog udruženja. Kao dodatak psihološkim poremećajima, njegova prezentacija je pokazala da Fejsbuk može biti loš za koncentraciju jer skreće pažnju.
     
    Testovi su dokazali to tako što su studentima i srednjoškolcima dati školski testovi. Oni koji su se ’’kačili’’ na fejsbuk makar jednom tokom svakih 15 min učenja su postigli niže ocene.
     
    ’’Prekomerna upotreba medije i tehnologije imaju negativan uticaj na zdravlje sve dece i tinejdžera jer ih čini sklonijim ankcioznosti, depresiji i drugim psihičkim tegobama’’, navodi se u izveštaju za štampu Američkog psihološkog udruženja.
     
    Ali kako stvari obično jesu, postoje ’’dve strane svakog novčića’’. Fejsbuk možda ima negativne efekte, ali im ai dosta pozitivnih. Prema Rozenovim istraživanjima, oni koji provode više vremena na Fejsbuku su bolji u pokazivanju ’’virtuelne empatije’’ svojim on-line prijateljima. Socijalne mreže mogu pomoći zatvorenim adolescentima da nauče kako da se socijalizuju sa drugima bez potrebe da izađu iz kuće.
     
    Za roditelje je gubljenje vremena da pokušaju da prate socijalnu interakciju njihove dece preko socijalnih mreža. U stvari, komunikacija je ključ roditeljstva, pričajte sa njima jedan minut, a slušajte ih 5 minuta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE