Sterilni komarac rešenje za malariju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sterilni komarac rešenje za malariju

  Mužjaci malaričnog komarca, koji bi genetskom intervencijom bili lišeni sposobnosti proizvodnje spermatozoida, mogli bi da okončaju vladavinu malarije u svetu, poručuju stručnjaci londonskog Impirijal koledža.

  Malarični komarac je možda najštetniji insekt po zdravlje čoveka. Od ove bolesti godišnje umire 800.000 ljudi u svetu, od kojih 90 odsto u Africi. Pri tom su 92 odsto umrlih deca, prenosi AFP.

  Bolest šire ženke, koje se pare s mužjakom samo jednom u životu. Britansko istraživanje ukazuje da ženka malaričnog komparca po svemu sudeći ne razlike plodnog od neplodnog prtnera.

  Londonski tim je stvorio 100 sterilnih muških malaričnih komaraca, tako što je u oplođena jajašca ovog insekta ubrizgao izvesni protein koji je sprečio da se kod muških jedinki razviju testisi, ne menjajući ništa u njihovom ponašanju i seksualnom funkcionisanju.

  U laboratorijskim uslovima ti sterilni mužjaci su i dalje proizvodili semenu tečnost, a ženke su se s njima parile kao i obično. Potom bi, što je takođe uobičajeno, konzumirale “obrok krvi” i polagale jajašca. Mada se iz tih jajašaca ništa nije izleglo, ženke nisu pokušavale da se pare drugi put.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE