Valjevci razvijaju avanturistički turizam

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Valjevci razvijaju avanturistički turizam

  Valjevski kraj biće domaćin dve manifestacije avanturističkog turizma, “Valjevski izazov” od 17. do 21. avgusta i “Trke preživljavanja” poslednje sedmice u septembru, najaviljeno je u Beogradu iz organizacije Vajld Serbia (Wild Serbia) .

  Predsednik te organizacije Nemanja Nešković rekao je na konferenciji za novinare da je “Valjevski izazov” avanturistička trka u trajanju od tri dana koja se drugi put organizuje u Srbiji.

  Zadatak timova, učesnika trke, koji broje četiri ili pet članova jeste da za tri dana predu određene relacije u prirodi peške ili biciklom, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, skoče u vodu sa stene, popenju se uz liticu i savladaju jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji, objasnio je Nešković u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

  Prema Neškoviću, staza je pažljivo osmišljena i predstavlja vrhunski multisportski doživljaj, pa se na “Valjevskom izazovu” očekuje veliki broj učesnika.

  “Trka preživljavanja”, pak, podrazumeva da timovi od dva do četiri člana za dva dana pređu stazu dugačku između 50 i 70 kilometara, rekao je Nešković.

  Nešković je dodao da takmičari dobiju pola litra vode, a prolazeći kroz šume, kanjone livade i jaruge se susreću sa raznim preprekama i opasnostima i u takvim uslovima sami treba da naprave skolnište, zapale vatru, pronađu hranu.

  Potpredsednik “Vajld Serbia” Ivan Nastić rekao je da je avanturistički turizam bitan deo turističkog tržišta u svetu jer sve više ljudi želi aktivan odmor.

  Nastić je dodao da je avanturistički turizam u Srbiji u povoju i da je slabo marktenški propraćen i poziciniran u odnosu na zemlje u regionu.

  Nastić je rekao da se avanturistički sportovi mogu razvijati širom Srbije, ali kao najpogodnija destinacija izdvajaju se Valjevske planine i Zapadna Srbija jer taj kraj obiluje pećinama, stenama za speleologiju i penjanje, zatim vertikalnim kanjonima, nizom živopisnih vrhova i pejzaža za biciklizam, a tu je i reka Drina za kajak sport.

  Predstavnici “Vajld Serbia” istakli su da ta organizacija organizuje individualne i grupne jednodnevne ture avanturističkog turizma, a cena u zavisnosti od avanture kreće se između 20 i 80 evra po osobi.

  Među turama se izdavaju speleo avantura, kanjoning, kajak, abzajl, tim bilding, trka preživljavanja, paraglajding, slobodno penjanje i slično…

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE