Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hipnoza umesto totalne anestezije?

    U Univerzitetskoj klinici u Briselu (St. Luc), u petak je obavljena operacija odstranjivanja tiroidne žlezde u kojoj je pacijentkinja uspavana hipnozom a ne totalnom anestezijom kako je to do sada bio običaj.


    Kristel Plas (Christel Place) odlučila je da na operaciju tiroidne žlezde ode tako što se neće uspavati totalnom anestezijom, već će umesto toga biti hipnotisana. Trećina svih operacije tiroidne žlezde i čak četvrtina svih operacija u kojima se odstranjuje rak dojke, u ovoj bolnici, obavlja se pod hipnozom.

    Pacijenti koji se odluče na ovakav tip operacije, su pod sedacijom ali potpuno svesni, a doktori kažu da im je vreme oporavka smanjeno i da je potrebno manje lekova protiv bolova. Hipnoza je pogodna samo za određene vrste operacija a prednost je što nema „grogi efekta“ koji je tipičan za opštu anestezije.

    U Univerzitetskoj klinici u Briselu, ovakve operacije praktikuju se od 2003. godine a hiljade pacijenata se odlučuju baš na njih.

    Prednost operacije pod hiponozom, pored bržeg oporavka, jeste i ušteda novca. Koristi se mnogo manje lokalnih anestetika koji se kombinuju sa hipnozom. S druge strane potrebno je dodatno angažovanje lekara pre operacije ali i veći oprez tokom same operacije.

    Dr Fabijen Rolar (Fabienne Roelants), anesteziolog opisuje hipnozu kaopromenjeno stanje svesti: „Pacijentov um je na prijatnom mestu dok telo ostaje u operacionoj Sali.“ Ona se nada da će se uskoro hernije, artroskopije i plastična hirurgija raditi takođe pod hipnozom.

    Ovakva vrsta anesteziranja postala je veoma popularna poslednjih godina u Francuskoj i Belgiji. Neki plastični hirurzi iz Nemačke je takođe koriste a u Britaniji je standard u stomatološkoj praksi.

    Društvo francuskih anesteziologa opisuje hipnozu kao validnu zamenu anesteziji zato što smanjuje stres, anksioznost i bol.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE