Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BiH: Uvezene kineske kutlače opasne po zdravlje

    Agencija za bezbednost hrane BiH zatražila je od inspekcijskih organa da hitno preduzmu pojačane mere kontrole i sa tržišta povuku kutlače od melamina poreklom iz Kine, koje imaju nedozvoljeno otpuštanje formaldehida, kako bi se smanjio potencijalni rizik po zdravlje ljudi.

    Agenciji je juče putem Evropskog sistema za brzo upozoravanje o životnim namirnicama i hrani za životinje /EU RASFF/ skrenuta pažnja na kutlače od melamina poreklom iz Kine, isporučene preko Slovenije u BiH.

    Kina je u proteklih šest meseci devet puta prijavljivana putem EU RASFF-a zbog otpuštanja formaldehida iz njenih proizvoda, saopšteno je iz Agencije.

    U Sloveniji je naređeno povlačenje proizvoda sa tržišta nakon što su Inspektorat za zdravlje te zemlje i Nacionalni institutu za javno zdravstvo ustanovili otupštanje formaldehida veća od maksimalno dozvoljenog.

    Otpuštanje/migracija formaldehida u hranu je opasno po zdravlje ljudi, jer kod dugotrajne izloženosti može da ima kancerogeno dejstvo i izazove alergijske reakcije.

    Potrošači, koji su eventualno kupili proizvode deklaracije melaminska kutlača i melaminska kutlača sa vrhom, poreklom iz Kine, čiji je uvoznik SILK Trejd Tešanj Bukva, mole se da ih ne koriste i da ih vrate prodavcu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE