Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šećer vam može spasiti život

    Srce se može brže oporaviti nakon srčanog udara uz pomoću jednostavnog oblika šećera riboze. Ovo su otkrili američki hirurzi koji ga daju pacijentima kako bi se brže oporavili nakon operacije.
    Naime, za vreme operacije srca dotok krvi u srce se privremeno obustavlja, za razliku od srčanog udara kada je on usporen. U oba slučaja organ je pod stresom, a njegove su funkcije ugrožene. Stanje se može pogoršati i dovesti do zastoja srca.

    Ovo smanjeno funkcionisanje srca uzrokovano je padom proizvodnje adenozin trifosfata (ATP), molekule u srčanim ćelijama koja prenosi energiju. Američki stručnjaci su zaključili kako se oporavak može ubrzati davanjem riboze.

    Stručnjaci tvrde kako se nivo ATP-a ne obnavlja tako lako. „Ponekad mogu biti potrebni dani za oporavak. Do ovoga može doći nakon srčanog udara, operacije srca ili posle teškog vjžbanja kada su u pitanju zdrave osobe, kao što su maratonci’, objasnio je dr. John Foker sa Univerziteta u Minneapolisu.

    „Jednostavan način za oporavak je dati ribozu. Obično je potrebno pet do deset grama dva ili tri puta u 12 do 24 sata nakon te teške vežbe. Riboza je jednostavna i vaše će je ćelije koristiti samo kako bi poboljšale stvaranje ATP-a, ne kao gorivo. Osobe se neće osećati kruto i imaće više energije“, tvrdi Foker.

    Ribozu je dao pacijentima za vreme operacije srca i ustanovio kako je ovaj korak ubrzao proces oporavka srca za čak osam dana. Osim toga, ovaj jednostavni šećer sprečio je dodatno oštećenje srca i pomogao u čuvanju njegovih funkcija kod laboratorijskih miševa koji su ga primali dve sedmice nakon srčanog udara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE