Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Protest Vreočana uz sveće

    Meštani Vreoca kod Lazarevca održali su večeras protestni skup nezadovoljni odlukom vlasti da počne iseljavanje lokalnog groblja radi proširenja rudarskog kopa, javila je lazarevačka GEM televizija.

    Tokom skupa u Domu omladine je nestalo struje, a zamenik predsednika Saveta Mesne zajednice Vreoci Željko Stojković rekao je da ga ne bi iznenadilo da je struja nestala „namerno, jer je Elektrodistribucija deo EPS-a“, koji, kako je kazao, kinji Vreočane.

    Skup je održan uz upaljene sveće, a na njemu su članovi Saveta MZ obavestili građanima o protestima koje su uputili Evropskoj uniji (EU) i njenim organima posle 4. jula i „upada u vreočko groblje, gde se vrši genocid nad živima i mrtvima“.

    Tada je, uz jake policijske snage, počelo preseljenje oko 5 hiljada humki sa seoskog groblja kako bi se obezbedilo širenje Polja D Rudarskog basena „Kolubara“ čemu se deo Vreočana protivi.

    Stojković je najavio i obraćanje Međunarodnom sudu pravde u Strazburu, kao i to da će u Vreoce uskoro doći predstavnici EU, a da su pojedini poslanici Evropskog paralmenta „postavljali pitanje Vreoca“.

    Prema procenama stručnjaka Vreoci leže na preko 500 miliona tona lignita, a seosko groblje na 40 miliona tona. Bez eksploatacije tog uglja bila bi dovedena u pitanje elektroenergetska stabilnost Srbije.

    Seosko groblje za godinu dana treba preseliti na lokaciju „Šopić 2“ novog lazarevačkog groblja, dok oko 800 domaćinstava Vreoca treba raseliti do kraja 2015. godine.

    Novac za preseljenje Vreoca obezbedili su Vlada Srbije, EPS i RB „Kolubara“. Svaki drugi kilovat električne energije u Srbiji godišnje se proizvede od kolubarskog lignita.

    Građani Vreoca ispred EBRD


    Nekoliko desetina meštana Vreoca kraj Lazarevca i članovi Ekološkog pokreta Srbije održali su danas protest ispred sedišta Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u Beogradu, tražeći da se Elektroprivredi Srbije ne odobri kredit od 80 miliona evra za unapređenje životne sredine u kolubarskom basenu. 

    „Zahtev EPS-a da EBRD odobri kredit za, navodno, unapređenje životne sredine u kolubarskom basenu je prevara – novac će biti nenamenski potrošen“, izjavio je Tanjugu direktor Ekološkog pokreta Srbije Nikola Aleksić.

    On je rekao da je sa meštanima Vreoca, naselja koje treba da se iseli zbog proširenja ugljenokopa, organizovan protest kako bi se sprečilo odobrenje kredita i da ih je tom prilikom primila direktor EBRD u Srbiji Hildegard Gacek.

    „Predočili smo joj činjenice, upozorili je da im EPS daje ‘falš’ informacije i pozvali da se u to uveri na terenu“, naveo je Aleksić.

    Predstavnik Ekološkog pokreta Srbije je rekao da se grobna mesta na groblju u Vreocima, starom 600 godina, prekopavaju uz asistenciju policije što izaziva veliko nezadovoljstvo meštana i ključ je „problema“.

    O odobravanju kredita, podsetio je Aleksić, odlučuje Bord Evropske banke i moraju imati tačne informacije pre donošenja konačne odluke, pa je i ovaj protest jedan od načina pobune protiv „lažnog“ ekološkog projekta, u vidu skrnavljnja mesnog groblja u Vreocime koje se našlo na putu širenja površinskog kopa.

    Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić nije želeo da komentariše navode Ekološkog pokreta Srbije.

    Proširenje ugljenokopa „Kolubara“ neophodno je za dalji rad termoelektrana u Lazarevcu i Obrenovcu, koje su ključne u proizvodnji struje u Srbiji.

    EPS: Kredit EBRD nema veze sa preseljem groblja


    Kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra za Elektroprivredu Srbije (EPS) ne treba dovoditi u vezu sa iseljenjem groblja i stanovnika naselja Vreoci, koje je počelo zbog proširenja kopa u Rudarskoom basenu „Kolubara“, rečeno je danas Tanjugu u EPS.

    „EPS ne želi da ulazi u javne polemike sa grupom žitelja Vreoca, koja želi da zaustavi odobravanje kredita EBRD“, kazali su u tom javnom preduzeću.

    Taj kredit je isključivo namenjen za unapređenje zaštite životne sredine i poboljšanje kvaliteta proizvodnje uglja u RB ‘Kolubara“, a ne za preseljenje i eksproprijaciju u Vreocima, objasnili su u EPS.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE