Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Titan cementari IPPC dozvola po najvišim eko standardima

    Na svečanosti u Beogradu ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić uručio je prvu integrisanu dozvolu kompaniji TITAN Cementara Kosjerić.
     
    Dozvolom, koja je predviđena Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, određeni su uslovi za rad postrojenja i obavljanje aktivnosti proizvodnje cementa u skladu sa najvišim dostignućima u oblasti zaštite životne sredine koji su propisani zakonodavstvom Republike Srbije i standardima EU.  
     
    „Mi iz TITAN Cementare Kosjerić smo, pre svega, ponosni na činjenicu da prvi u Srbiji dobijamo integrisanu dozvolu koja predstavlja potvrdu da smo ispunili standarde Republike Srbije i Evropske Unije i što, na ovaj način, dostojno predstavljamo TITAN Grupu, koja je prepoznatljiva po društveno odgovornom poslovanju.
     
     Istovremeno želimo da damo dobar primer i potvrdimo saradnju sa lokalnom zajednicom, državom, partnerima, medijima i stručnom javnošću, kao i našu jasnu nameru, ozbiljnost i posvećenost kada je u pitanju doprinos očuvanju životne sredine.
     
    Ne samo da radimo sve što je u našoj moći da sačuvamo, zaštitimo i unapredimo životnu sredinu, već to radimo odgovorno i temeljno. Sa oko 10 miliona evra koje smo od 2002. godine uložili u lokalnu zajednicu, 15 miliona evra uloženih u istom periodu u zaštitu životne sredine, i IPPC dozvolom kao potvrdom našeg stalnog napredovanja, mi unosimo promene – liderske promene, koje su na dobrobit svih nas i našeg okruženja“, rekao je Miroslav Gligorijević, generalni direktor TITAN Cementare Kosjerić.
     
    IPPC dozvola je zasnovana na važećim propisima koji imaju za cilj sprečavanje i kontrolu zagađenja životne sredine kroz: racionalno upravljanje resursima, primenu najboljih dostupnih tehnika i uštedu prirodnih resursa, dostizanje graničnih vrednosti emisija propisanih standardima i održivo upravljanje otpadom.
     
    Sa donetim Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine, pravni sistem Republike Srbije je u tom domenu u potpunosti prilagođen IPPC direktivi Evropske Unije. Sva IPPC postrojenja u Srbiji, prema ovom Zakonu, u obavezi su da do 2015. godine obezbede IPPC dozvolu.
     
    Posle dobijanja IPPC dozvole, TITAN Cementara Kosjerić nastavlja sa proaktivnim pristupom i poboljšanjem svog učinka u ovom domenu. Cementara iz Kosjerića u narednom periodu nastaviće da unapređuje svoje poslovanje i odgovoran odnos prema životnoj sredini kroz: povećanje energetske efikasnosti, smanjenje upotrebe prirodnih resursa i korišćenje alternativnih goriva.
     
    Zamena neobnovljivih, fosilnih goriva obnovljivim izvorom energije – čvrstim gorivom dobijenim iz otpada (SRF), sa ciljem daljeg smanjenja uticaja na životnu sredinu i očuvanja konkurentnosti na tržištu, ostaje jedan od najvažnijih prioriteta kompanije.
     
    Titan Cementara Kosjerić d.o.o. počela je sa radom 1976. godine, i sa današnjim kapacitetom, od oko 750.000 tona cementa godišnje, pokriva značajne delove tržišta Srbije i Crne Gore. Cementara je od privatizacije, aprila 2002. godine, postala deo vodećeg grčkog proizvođača cementa, TITAN Grupe, multiregionalne kompanije prisutne na tri kontinenta sa 14 fabrika cementa. TITAN Cementara Kosjerić poseduje sertifikate kvaliteta: ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE